Prostat kanseri tanısında başarı artıyor
Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde prostat kanseri tanısında başarının arttığına dikkat çekildi. Prostat kanserlerinin yüzde 20’sini ameliyatsız, ablasyon yöntemiyle tedavi edildiği açıklandı.
7.3.2018 17:11:18

ANTALYA- Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra en fazla ölüme yol açan ikinci kanser. Bilimsel araştırmalar ışığında yeni tanı ve tedavi seçenekleriyle prostat kanseri tedavisinde hasta lehine gelişmeler oldu. Bu gelişmeler Minimal İnvaziv Üroloji Derneği tarafından düzenlenen “5. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi”nde ele alındı. Kongre   1-4 Mart 2018 tarihleri arasında Susesi Otel, Belek-Antalya’da yapıldı. Kongrede ön plana çıkan çarpıcı bilimsel gerçekler ise şöyle açıklandı:
Kongrede prostat kanseri ameliyatlarının son elde edilen bilgiler ışığında üçte birinin gereksiz yapıldığının anlaşıldığına vurgu yapıldı.
Yeni görüntüleme yöntemleri ile ameliyata ihtiyaç duyan prostat kanserleri daha yüksek oranda başarıyla saptanıyor. Prostat bezinin MR ve ultrasonografi tetkiklerinin birlikte değerlendirildiği yeni  bir yazılım yöntemiyle haritalandırılması yapılıyor. Biyopsi de prostatın kanserli olduğu saptanan bölgesinden yapılıyor.

Mutliparametrik manyetik rezonans görüntüleme ve transrektal ultrason gibi görüntüleme modalitelerinin birleştirilmesi klinik önemli yani tehlikeli ve ölümcül prostat kanseri saptanma oranını artırırken, masum tipteki prostat kanserinin gereksiz fazladan tanı konulması oranını azaltıyor. Prostata sınırlı tümörü olan üzellikle düşük PSA’lı ve düşük dereceli tümörü olan tüm hastalara uygulanabiliyor.
Kongre basın toplantısına   Minimal İnvaziv Üroloji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen Minimal İnvaziv Üroloji Derneğ İkinci Başkanı,  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi  Prof. Dr. Atilla Arıdoğan,   Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Kongre  Genel Sekreteri Doç. Dr. Ender Özden ,  Koç Üniversitesi Hastanesi Üroloji Bölümü  Doç Dr. Yakup Kordan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi  Prof. Dr. Ömer Demir katıldı. Kongreye Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi alanından yaklaşık 350 katıldı. 31 oturum yapıldı.  Dört adet canlı cerrahi ameliyat bağlantısı yapıldı. Toplam 74 konuşmacı katıldı.  Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, yeni geliştirilen tanı seçenekleriyle  agresif ve tehlikeli prostat kanseri tanısı daha yüksek oranda koyabilir hale geldiklerini,  hastaya zarar vermeyecek olan masum prostat kanserinin gereksiz cerrahisinden de kaçınabildiklerini belirtti. Bu gelişme sayesinde hastaların hem gereksiz tedavi ve bu tedavilerin yan etkilerinden, hem de gereksiz kanser endişesinden kurtulmuş olduklarını belirten Prof. Dr. Cenk Bilen şöyle konuştu:  
“Prostat kanseri ameliyatı insanlarda ciddi hasarlar bırakan bir ameliyat, bu ameliyatlardan sonra erkekler korkulu rüyası olan iktidarsızlık, idrar kaçırma büyük risklerdir. Bu ameliyatların yüzde 30’unun gereksiz olduğu bildirilmiştir. Fakat yeni gelişen yöntemlerle gereksiz tedaviden uzak kalındığı gibi, ameliyatsız tedaviler de mümkün oluyor. Hasta ameliyathanede uyutulduktan sonra rektuma bir ultrason probu yerleştirilir ve rektumdan prostata odaklanan yüksek frekanslı ses dalgaları gönderilerek, kanserin olduğu odak etrafında güvenlik sınırı bırakılarak yok edilir. Tüm prostat kanseri tedavilerinde olduğu gibi, ablasyon yan etkilere veya bitişik organlarda hasara yol açabilir. Rektum hasarı bu anlamda en korkulan komplikasyonlardan biridir. Fakat işlem boyunca rektum soğuk su sirkülasyonu ile soğutularak bu hasar riski en eza indirilir. Büyük çaplı serilerde rektum hasarı oranı yüzde 1 ‘den daha azdır.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.3.2024 09:00:27 tarihinde yazdırılmıştır.