Parkinson Türkiye’de 100 bin kişiyi etkiliyor
Dünyada 10 milyon Türkiye’de ise 100 bin kişide görülen beyin hücrelerinde kayıp ile seyireden parkinson hastalığına erken tanı konulabilirse alınacak önlemlerle hastaların yaşam kalitesi artırılıyor.
17.9.2014 17:21:52

Vücut yeterli dopamin üretemezse Parkinson süreci başlıyor. Normalde insan beyninde belli bölgelerde kişinin akıcı ve koordine hareket etmesini sağlayan dopamini üreten beyin hücreleri olduğunu belirten nöroloji uzmanı Doç. Dr. Göksel Somay “Bu hücreler beynin substansiya nigra adı verilen belli bir alanında yoğunlaşmış halde bulunurlar. Dopamin substansiya nigra ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin üreten hücrelerin yüzde 60 ila yüzde 80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar” diye konuştu.

Parkinsonun belirtileri konusunda bilgi veren Doç. Dr. Göksel Somay, “Hastalarda dört ana motor belirtisi görülür. El kol ve bacaklarda titreme gelişir. Hareketlerde yavaşlama, yürürken kolları sallamama, ayakları yere yapışıkmış gibi yürüme görülür. Ayrıca yüz kaslarındaki mimiklerde azalma ve maskeli yüz görünümü oluşabilir Kollar, bacaklar veya gövdede katılık görülür. Denge sorunlarına bağlı düşmeler gözlenir. Kişi eskisi gibi dik duramaz, öne ya da yana eğilerek hareket eder” dedi
Parkinson hastalığının tedavisinin ana hedefinin hastanın yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirten Dr. Somay,sözlerini şöyle sürdü:
“Parkinson hastalığında tanı klinik değerlendirme ile konulur. Bu tanı için, hastanın hikayesinin dinlenmesi, nörolojik muayene ve ilaç tedavisine alınan yanıt, kriterleri oluşturur. Tanı koyduracak bir kan testi yoktur. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Magnetik Rezonans (MR), tipik Parkinson hastalığına ilişkin bulgu vermez; bu incelemeler daha çok beyin tümörü, damar tıkanıklıkları gibi diğer hastalıklardan ayırt edilmesinde kullanılır. Halihazırda parkinson’u iyileştirmek mümkün değildir, ancak parkinson semptomlarını hafifletme konusunda etkili olan çeşitli tedaviler mevcuttur.”

Parkinson hastalarının beyinde seviyesi azalan dopamin seviyesini artırmak için ilaç tedavisi yapılıyor. Hastalığın erken döneminde dopamin tükenmeden verilen, dopamini daha uzun süre kullanmasını sağlayan, dopamin içeren veya dopamin alıcı bölgeleri tutacak ilaçlar kullanılıyor. Ayrıca hareket dışında depresyon veya demans ortaya çıktığında da ek ilaçlar kullanılması gerekebiliyor. Parkinson hastalığının cerrahi tedavisinde ablatif tedavi denilen hastalıktan sorumlu alanların yakılması ve Derin Beyin Stimulasyonu (DBS) olarak adlandırılan beyin pili uygulaması da yapılabiliyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 3.5.2024 01:28:37 tarihinde yazdırılmıştır.