Özel halk hastanelerine dönüşüm var
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Geçmişte düşük hasta sayısına ve hasta başına yüksek fiyatla hizmete alışan özel sektör artık, yüksek hasta sayısına ve düşük fiyatla hizmet vermeye alışmalı"dedi. Sibel Güneş
16.11.2009 10:02:14

İSTANBUL-Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, özel sağlık sektörüyle bakanlık arasında fark ücreti, katkı payı ve paket fiyatlar konusunda yaşanan sorunlarla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Hükümetleri döneminde özel sektörün vatandaşlara büyük ölçekte hizmet veren bir sektör haline geldiğine işaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, “Geçmişte özel sağlık sektörü çok paralı insanların gidebildiği yerlerdi. Artık onlar özel halk hastaneleri tarzına doğru dönüşüyor” diye konuştu., Bu dönüşüm nedeniyle sancılar yaşandığına dikkat çeken Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

“Düşük volümle ancak birim iş başına yüksek kazanç almaya alışmıştı özel sağlık sektörü. Kabuk değiştiriyor. Daha yüksek hacimle birim başına düşük kazanca dönüşüyor. Geniş kitleler de sağlık hizmeti alabilmeli. Özel sağlık sektörü 15 milyon muayene yapıyordu şimdi 60 milyon muayene yapıyor. Sayı 4 katına çıktı.”

 

SAĞLIK YATIRIMLARININ PLANLANMASI

2008 Şubat ayında ülke genelinde hastane, teknoloji yatırımını, doktor ve sağlık personeli alımını izne bağlayan Sağlık Bakanlığı’na özel sağlık sektörü büyük tepki göstermişti. Bu tepkileri değerlendiren Bakan Akdağ, “Kontrolsüz büyüme işi içinden çıkılmaz hale getirmişti. Biz önlem almasak doktor ve hemşire hizmetleri karaborsaya düşecekti. Astronomik ücretler ödenecekti sağlık hizmetlerine. Şimdi birkaç kuruluş hariç bizim haklılığımızı ifade ediyor” diye konuşuyor.

 

KATKI PAYI KONUSU

Özel sağlık sektörü vatandaşın özel hastanede 15 lira katkı payı ödemesinin bir haksızlık olduğunu bunun düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Bu kararın Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Maliye Bakanlığı ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortak verildiğini hatırlatan Bakan Akdağ, şu konulara dikkat çekiyor:

“Vatandaş sadece reçete yazdıracaksa sağlık ocağına, aile hekimine gitsin. Devlet hastanesine giderse 8 lira, özel hastaneye giderse 15 lira ödeyecek. Bu kararın özel sektöre hasta gidişini azalttığını biliyoruz.Ama başka yolu yoktu. Vatandaş için bu bir tip basamaklandırılmış sistem oldu.”

Bakanlık özel hastanelerin vatandaştan yüzde 70'e kadar fark ücreti alabilmesi konusunun da yılbaşına kadar netleştirilmesini hedefliyor.

 

İLAÇ FİYATLARI

Türkiye’de artan sağlık harcamaları hükümeti 3 milyar liralık bir tasarruf yapmaya yöneltti. Sağlık Bakanlığı bunun için de ilaç sektörüne global bütçeleme önerisi getirmiş ancak bu teklif de tepkilere neden olmuştu.

Bakan Akdağ, “İlaç sektörü global bütçeleme konusunda kendi aralarında mutabık kalamadı. Çok uzun görüşmeler yaptık. Son anda karşı çıktılar. 5 bakan bürokratlarla birlikte 8 toplantı yapıldı. İlaç sektörüyle anlaşma zemini oluşamayınca kamu sektörü olarak yeni kararname ile tedbirleri aldık. İlaç fiyatlarında iskontolar yaptık. 4 Aralıkta başlayacak başlayacak bu uygulama ile sektör sanırım global bütçelemeye evet diyecek” dedi.

 


www.sagliktagundem.com sitesinden 28.4.2024 07:00:19 tarihinde yazdırılmıştır.