Meyve sularının şekeri azalacak
Ekmekteki tuzun azaltılmasının ardından baharat ve salçadaki tuz ile meyve suyu ve meşrubattaki şeker miktarı da azaltılıyor.
15.2.2013 13:06:22

Hükümetin üç beyaza açtığı savaşın ele alındığı, Türkiye’nin sağlıklı yaşam televizyonu HTV’de yayınlanan “Enine Boyuna Sağlık Özel” programına katılan Gıda ve Tarım Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, salçada ve baharatlardaki tuz ile meşrubatlardaki şeker miktarının azaltılacağını açıkladı. Kavak, 3 ay içinde bu çalışmaların adım adım tamamlanacağını belirti. İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Ziya Mocan, fazla tüketilen ekmeğin vücutta şeker etkisi yaptığını, fazla tuz tüketerek kendimizi zehirlediğimizi; hipertansiyon, diyabet, obezite ve kalp hastalıklarının giderek artmasının nedeninin şeker ve tuzun fazla kullanılması olduğunu söyledi.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise ekmekteki tuz miktarının azaltılarak kepek oranının arttırılmasıyla bir yanlıştan dönüldüğünü ifade etti. Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs ise, tuz ve şeker kullanımında yasakla değil bilinçlenmeyle doğrunun bulunacağını söyledi.

ÜÇ BEYAZ “ENİNE BOYUNA SAĞLIK”TA

D-Smart’da 70’inci kanalda, Türksat 2A uydusunda ve internetten yayın yapan HTV’de yayınlanan “Enine Boyuna Sağlık Özel" programında bu hafta, üç beyaza karşı hükümet tarafından açılan savaş ele alındı. Uzman sağlık habercisi ve HTV İç Yapımlar Direktörü Sibel Güneş’in sunduğu programa, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Ziya Mocan stüdyo konuğu olarak, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs ise telefonla katıldı.
“FIRINLARDA KEPEKLİ EKMEK BULUNDURMAK ZORUNLU”
Programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketin” önerisiyle başlayan süreci değerlendiren Gıda ve Tarım Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, dünyada Türkiye kadar ekmek tüketen başka ülke olmadığını söyledi. Ekmeğin ana gıda maddesi olması nedeniyle standart getirilmesinin zorunlu olduğunu belirten Kavak, ekmeğin daha sağlıklı olması için kepek oranının yüzde 20 oranında arttırıldığını, tuz oranının ise yüzde 1,5 oranına düşürüldüğünü vurguladı.

ETİKETLERDE TUZ VE ŞEKER MİKTARI YAZILACAK

Fırınlara, beyaz ekmek yanında tam tahıllı ve kepekli ekmek bulundurma zorunluluğu getirildiğini ifade eden Ahmet Kavak, ekmekteki kepek oranının daha da arttırılması için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Kavak, “Günde 15 gram tuz tüketiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tüketim için açıkladığı rakam ise 5 gram. Bu nedenle ekmeğin ardından diğer ürünlerde de tuzun azaltılmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki 3 ay içinde baharatlardaki ve salçadaki tuz ile meyve suyu ve meşrubatlardaki şeker miktarı azaltılacak. Etiketlerdeki yazılar okunabilecek büyüklükte olacak ve ürünlerde kullanılan tuz ve şeker miktarı etikette belirtilecek” dedi.

GIDAYA YÖNELİK ŞİKAYETLER İÇİN ALO 174

Güvenilir gıda üretilmesinden sorumlu olduklarını belirten Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, un tebliği düzenlemesinin yakında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Una beyazlatma amaçlı işlem yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan Kavak, gıdada kural dışı uygulamalar ve gıdaya yönelik diğer şikayetler için, tüketicinin Alo 174 ihbar hattını aramasını istedi.

TUZ VE ŞEKERİN FAZLASI ZARARLI

Beyaz un, tuz ve şeker kullanımının sağlığa etkisini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Ziya Mocan, bu üç beyazı Türkiye kadar tüketen başka olmadığını, Türkiye’de dünya ortalamasının iki katı tuz tüketildiğini söyledi. Ekmeğin vazgeçilmemesi gereken bir gıda olduğunu, ancak fazla tüketilen beyaz ekmeğin şekere çevrildiğini ve kan şekerini yükselttiğini ifade eden Mocan, tahıllı ve kepekli ekmeğin doygunluk oranının daha yüksek olduğunu, bu nedenle bu ekmeklerin tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Hipertansiyon, diyabet, obezite ve kalp hastalıklarının ülkemizde giderek arttığını, bunun nedeninin şeker ve tuzun fazla kullanılması olduğuna işaret eden Mocan, bu artışın durması gerektiğini söyledi.
Ekmekte kullanılan sodyum glutamat gibi koruyucu maddeler ile unu beyazlatmak için kullanılan katkı maddelerinin kanserojen etki yaptığını belirten Prof. Dr. Mocan, hazır meyve sularında ekstra şeker bulunduğunu, gazlı içeceklerdeki asit oranının da yüksek olduğunu ifade etti. Meyve suyu yerine meyve tüketilmesi önerisinde bulunan Ziya Mocan, hazır meyve suları ile meşrubatlarda sağlığa zararlı olan glikoz şerbeti kullanıldığını söyledi. Bazı ambalajlı ürünlerde kullanılan mısır şurubuna karşı beynin alışkanlık kazandığını, bunun da aşırı yemeye neden olduğunu belirten Mocan, “Yediğimiz içtiğimiz ürünlerdeki içerik net anlaşılmıyor. Etiketlerdeki yazılar çok küçük yazılıyor. Bunların okunabilir olması lazım” dedi.

"KATKI MADDESİ SEKTÖRÜ OLUŞTURULDU"

Uzman sağlık habercisi ve HTV İç Yapımlar Direktörü Sibel Güneş’in sunduğu programa telefonla katılan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de ekmekteki tartışmanın doğru yöne gittiğini söyledi. Ekmekteki tuz miktarının azaltılarak kepek oranının arttırılmasıyla bir yanlıştan dönüldüğünü ifade eden Özer, “Eskiden ekmeği buğday, maya, su ve tuzdan yapardık. Zamanla katkı maddeleri ekmeğe girdi, katkı maddesi sektörü oluşturuldu, şimdi doğru olana dönüş başladı.” dedi. Tuz ve kepek oranları nedeniyle fırıncılara kesilen cezalara da dikkat çeken Özer, ceza rakamlarının çok yüksek olduğunu belirtti.
Programda lezzet-tuz-şeker ilişkisini değerlendiren Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs ise, doğru olanın tuz ve şeker kullanımını yasaklamak değil halkı bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Yasağa karşı olduğunu belirten Örs, meyve suyundaki ve meşrubattaki şeker miktarının azaltılmasının, bu ürünlere olan talebi azaltabileceğini ifade etti.


www.sagliktagundem.com sitesinden 19.4.2024 12:29:35 tarihinde yazdırılmıştır.