Kansızlıkta % 5 kanser ihtimali var
Her dört kişiden birinin sorunu olan kansızlık sorununda uzmanlar yüzde 5 oranında kanser ihtimali olduğunu belirterek nedenlerinin iyi araştırılmasını önerdi.
00:00:00

19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde gündeme gelen önemli sağlık sorunlarından biri de kansızlık oldu. Kansızlık, dDünya genelinde her 4 kişiden birinde görülüyor anemi görülüyor. %25'lik bir oran ve bunların da yaklaşık %50 si demir eksikliğine bağlı kansızlık. Vücutta dolaşan kan hücreleri ortalama 90 ila 120 gün yaşıyor.  Bu sürede ölüyor. Yani hiçbirimizin vücudunda dolaşan kan doğduğundaki kan değil. Bu yeni kan hücreleri yapılırken de demir kullanılıyor. Demir normalde yediğimiz et ve et ürünlerinde karaciğerde depolanır.  Eksikliği nasıl ortaya çıkar. Normal dengede bir bireyde eksiklik söz konusu değil.  Mide bağırsak sisteminde biz her gün 1 ya da 2 miligram demir kaybederiz. Yaklaşık 20 ila 25 gram da demir içeren gıda tüketiriz. Yani kaybettiğimiz demiri yerine koyarız. Ama yeterli demir içeren gıda tüketmiyorsak ya da biz mide bağırsak sisteminden kan kaybediyorsak ya da doğurganlık çağındaki hanımlar adet döneminde kaybettiği demiri yerine koyamıyorsa zaman içinde kansızlık tablosu ortaya çıkıyor. Bu kansızlık beraberinde üşümeyi, halsizliği, egzersizde azalmayı getiriyor. Maalesef biz hekimler olarak bu tabloyu çoğu zaman göz ardı ediyoruz. Nasıl göz ardı ediyoruz? Çok hızlı ve pratik yaptığımız ortamlarda çok kısa sürede hastalıkla için karar verdiğimizde eşlik eden hastalıkları çoğunlukla göz ardı ediyoruz. Bu bütün branşlar için geçerli. Demir eksikliği anemisiyle ilgilenen 2 türlü branş vardır. Biri hematoloji bir diğeri de gastroentroloji çünkü demir kaybı gastrointestinal sistemden olur. Gastroenterologlar bile inflamatuar bağırsak rahatsızlıkları olan bireyler kanlı ishalden yakınmalarına rağmen ciddi bir demir tedavisi kullanmazlar. Diğer hatamız nerde bizim? Demir tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Eğer hastanın demir ihtiyacını biz ağızdan tablet yoluyla karşılıyorsak bu ortalama 2 3 aylık bir süreyi gerektiriyor. Uzun süreli ilaç kullanımı hasta uyumu açısından da gerçekten problemdir.  Ağızdan tedavi yoluyla pek başarılı olamıyoruz peki dozu artırdığımız da başarılı oluyor muyuz?
Biz demir ihtiyacımız için günde 100 mg’dan fazla demir içeren tablet kullandığımızda etkinliğimiz artmıyor. Böylesi bir durumda ne yapıyoruz? Damar yoluyla tedavi uyguluyoruz. Hastanın açığını bir ya da iki kez uygulamayla düzelme şansına sahibiz. Demir eksikliği olan hastalardaki temel yanlış bir hastada demir eksikliğine bağlı kansızlık varsa sebebini bulmadan tedavi vermek doğru değil. Sebep nerde? Hekimlerin en çok korktuğu bu hastaların %4-5 inde mide bağırsak sisteminde kanser oluyor.
Demir kaybının nedenini bulmadan tedavi uyguluyorsak asıl hastalığın ilerlemesine neden oluyoruz. Onun için böyle bir hastayla karşılaştığımızda öncelikle mide bağırsak sistemini taramak gerekiyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 28.3.2024 21:48:39 tarihinde yazdırılmıştır.