Geride bıraktığımız hafta içinde Ankara’da Barcelo Altınel Otel’de bir toplantı yapıldı. Toplantıda Türkiye’de Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme Programı güncellendi. Program Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve uygulanmakta olan 2010 – 2014 dönemini kapsıyor.
Program kapsamında oluşturulan çalışma grupları, kalp damar hastalıkları konusunda dünyada ve ülkemizdeki verileri değerlendirerek alınması gereken önlemler üzerinde görüşlerini paylaştılar. Çalışma grupları dışında programla ilgili olarak verilen genel bilgilerde kalp ve damlar hastalıklarının önemi vurgulanarak “Bugün dünyada en çok ölüme ve sakatlığa neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, sağlık harcamalarında en büyük payı alan ve hızla artan en önemli halk sağlığı sorununu kronik hastalıklardır” denildi.
Bu kapsamda verilen bilgiye göre; kronik hastalıklardan ölümlerin yaklaşık yarısı kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve diyabete bağlı olarak meydana geliyor. Bu hastalıklar, görülme sıklığı yönünden toplumun büyük bir kesimini etkiliyor. Hastalıkların ilk görülme yaşı da dikkat çekici bir biçimde giderek azalıyor. Ülkemizde de ölümlerin %80’inden sorumlu sayılan kronik hastalıklar içerisinde, kalp ve damar hastalıkları tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Özellikle iskemik kalp hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklar ilk iki ölüm nedenini oluşturuyor.
Veriler, ülkemizdeki mevcut durumun Dünya ile paralellik gösterdiğini ortaya koyuyor. S.B. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanarak yürürlüğe konulan ve 2010 – 2014 dönemini kapsayan “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” mevcut verilere dayanılarak, DSÖ başta olmak üzere dünyada yürütülen ve önerilen programların değerlendirilmesini ve neler yapılabileceğine ilişkin çalışmaları kapsıyor.
Toplantıya ilişkin açıklamada bu programın, “sağlıklı bir Türkiye için kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonu ile bu alanda kontrolün sağlanması amacı ile yürütülmekte olduğu” belirtiliyor.
Çalışmalara, Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör de katkıda bulunuyor.
Verilen bilgiye göre program; Sağlık Bakanı adına Sağlık Bakanlığı Müsteşarının sorumluluğunda, genel kurul, yürütme kurulu, çalışma grupları ve il sağlık müdürlükleriyle birlikte yürütülüyor.
Ankara’da yapılan güncelleme toplantılarına programa katkı veren üniversiteler, sağlık meslek kuruluşları ve ilgili kurumlardan 210 kişinin katıldığı belirtildi. Çalışma gruplarınca oluşturulan önerilere ilişkin uygulamalar konusunda önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağı ifade edildi.
Kalp damar hastalıkları haberleri için tıklayınız.