İVHO: Hayvanlara eziyet edilmesin!
Kurban Bayramı nedeniyle halkı bilgilendiren İstanbul Veteriner Hekimler Odası kurbanlıkların acı çektirilmeden kesilmesi gerektiğini hatırlattı.
13.8.2018 12:12:54

İstanbul Veteriner Hekimler Odası halkı uyararak dini kuralların gerektiği koşullara uyarak, en az acı verilecek ve hijyene uygun bir biçimde hayvanların kesilmesi gerektiğini duyurdu. Oda Başkanı Murat Arslan, "Bu kurallara uymayan kişilere hayvan başına 232-3150 TL arasında değişen para cezası uygulanmaktadır" diye konuştu.
Veteriner hekimlerin hekimlik yeminini unutmadan bu Kurban Bayramı'nda da görevinin başında olacağını hatırlatan Murat Arslan, "Bu kurban bayramında da görevimizin başında olacağız. Çünkü biz hekimler kist hidatid, verem, bruselloz, şarbon, kuduz ve diğer zoonoz hastalıkların insan sağlığı için nedenli önemli olduğunu biliyoruz" diye konuştu ve ekledi:

VETERİNER HEKİMLERE FİİLİ HİZMET ZAMMI VERİLMELİ
"Her türlü fiziksel ve ruhsal sağlık riski altında çalışan Veteriner hekimlerin diğer sağlık çalışanlarına getirilen fiili hizmet zammı ve özlük hakları düzenlemesinin dışında tutulması mesleki kamuoyumuzu üzmekte, kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. Yetkilileri, yapılan düzenlemeye  Veteriner hekimlerin de dahil edilmesi için adım atmaya davet ediyoruz."

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın kurbanlık hayvan alacak kişilere önerileri ise şöyle:

"Satın alınacak kurbanlık hayvanın kurbanlık vasfı olması için; Veteriner hekim tarafından düzenlenmiş Resmi Veteriner Sağlık raporu, büyükbaş hayvanlarda küpe ve kimlik kartı (pasaportu), küçük baş hayvanlarda kulak küpesi mutlaka olmalıdır. Sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmuş erkek hayvanlar öncelikle tercih edilmelidir. Sağlıklı bir kurbanlık hayvan; canlı ve genel görünüşü sağlıklı olmalı, vücut girintileri çok belirgin olmamalıdır. Gebe veya yeni doğum yapmış, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi/genel felçli olan hayvanlar, öksürüğü olan ve tüyleri karışık ve mat halde olan, yutma zorluğu bulunan, iştahsız hayvanlar anormal kokulu ishali olan ve herhangi bir uzvu olmayan hayvanlar tercih edilmemelidir. Kesim öncesi kurbanlık hayvanlar dinlendirilmeli ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemedir. Kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı, hayvanların kesilen diğer hayvanları görmeleri engellenmelidir. Kesimde kullanılan alet malzemeler yeteri kadar keskin ve dezenfekte edilmiş olmalıdır. Kesim ehil kişiler tarafından en az acı verecek şekilde, hızlı yapılmalıdır. Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri hem hayvan refahı açısından sakıncalıdır, hem de  hayvanlardan elde edilen etlerin kısa sürede bozulmasına neden olacaktır."


www.sagliktagundem.com sitesinden 28.3.2024 22:18:05 tarihinde yazdırılmıştır.