Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “ilaç sorunu” diye tanımlanan SGK ilaç alım protokolünün kabul edildiğini açıkladı. Böylelikle “ilaç sorunu”, vatandaşın ilaca erişimini zorlaştıracak bir süreç yaşanmadan sonlandırılmış oldu.
2009 Şubat ayından geçerli olmak üzere Türkiye Eczacılar Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanmış bulunan 3 yıl süreli İlaç Alım Protokolü’nün yenilenmesi amacıyla yılbaşından beri yürütülmekte olan görüşmeler aralıklı olarak 1 ay sürdü. Zaman zaman “bu protokol imzalanmaz” noktasına gelinmesine karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in de araya girmesiyle yeniden başlatılan görüşmelerin sonuncusu bu sabah yapıldı.
Yeni protokolde eczacıların “yıkım gerekçesi” saydıkları stok zararlarının karşılanması ile ilgili kesin hükümler yer almadığı belirtildi.
Bakan Çelik, sıkıntının aşıldığını yanında TEB Başkanı Erdoğan Çolak ve SGK Başkanı Fatih Acar olduğu halde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Buna göre, eczanelerin hasılatlarına bağlı olarak (600 – 900 bin TL arası yüzde bir, 900 bin – 1 milyon 500 bin arası yüzde 2,5, daha üst hasılat için yüzde 3 olmak üzere) iskonto yapmaları kabul edildi. Ayrıca eczanelere reçete başını 25 kuruş prim verilecek.
Protokolle ilgili görüş belirten bazı eczacılar bu durumu, “vatandaş ilaçsız kalmayacak, ama eczacıların sorunu çözülmüş olmayacak” diye yorumladılar.
TEB'İN AÇIKLAMASI
Eczacılar adına SGK ile protokol görüşmelerini yürüten Türk Eczacıları Birliği, protokolle ilgili olarak gece bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Sayın Bakanın çağrısı ile 01.02.2012 Çarşamba günü (bugün) 10.00 – 14.00 saatleri arasında, Merkez Heyetimiz ve SGK yetkilileri Sayın Bakanın başkanlığında bir görüşme gerçekleştirilmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında 1 Temmuz 2015 tarihine kadar geçerli olacak Protokol hakkında mutabakata varılmış, bu mutabakat tarafların katılımı ile basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştur. Sayın Bakan’la yapılan toplantıdan sonra Merkez Heyetimiz SGK ile görüşmelere devam etmiş, görüşmeler 19.30’da sonlanmıştır. Protokol’ün tashih çalışmaları devam etmekte olup, yarın sabah (2 Şubat 2012) imzalanması beklenmektedir. Protokol’ün tam metni imzalandıktan sonra web sayfamızdan duyurulacaktır.
Genel olarak, yapılan düzenleme ile ilk kez bir protokolde eczanelere, karşıladığı reçete başına sabit bir hizmet bedeli (25 kuruş) ödenmesine dair hüküm yer almıştır. Tarafımızdan, bu talebimizin karşılanması reçete başına sabit ücret ve meslek hakkı talebimizin gerçekleştirilmesinde önemli bir ilk adım olarak değerlendirilmektedir.
Protokol ile mutabakata varılan diğer düzenlemelerin bazıları şu şekildedir:
• Bir önceki yıl satış hasılatı 600 bin TL'ye kadar olan eczanelerin yapacağı iskonto oranı 0 olarak belirlenmiştir. Buna göre;
• 600 bin TL’ye kadar satış hasılatı olan eczaneler tarafından %0
• 600 bin-900 bin TL arasında satış hasılatı olan eczaneler tarafından %1,
• 900 bin-1 milyon 500 bin TL arasında satış hasılatı olan eczaneler tarafından %2,5
• 1.5 milyon TL üzerinde satış hasılatı olan eczaneler tarafından % 3 indirim uygulanacaktır.
Böylece 600 bin TL’ye kadar ciro yapan yaklaşık 12000 eczacımız eczacı ıskontosundan muaf tutulmuştur.
• Cezai şartlar bölümünde yapılan düzenlemeler ile fesih işlemleri zorlaştırılmış, 2 yıl olan fesih süreleri 1 yıla indirilmiş ve fesih öncesi uyarı şartı getirilmiştir.
• Örnekleme konusunda meydana gelen hata oranı yüksekliği nedeniyle, İtiraz İnceleme Komisyonuna başvurulan ve mutabakat sağlanamayan reçetelerin görüşülmesi için SGK'da İtiraz İnceleme Üst Komisyonu kurulacaktır.
• Reçete yönlendirme başta olmak üzere etik bozulmaları önleyen ve hasta sağlığını koruyan bir sistem olan sıralı dağıtım reçetelerinin de kapsamı genişletilmiş, yargı kararlarına uygun hale getirilmiş ve sistemin idaresi Türk Eczacıları Birliği’ne bırakılmıştır.
• Ayrıca, her dört ayda bir Sayın Bakan’ın katılımları ile protokolün yürütümü konusunda hususlar görüşülecek ve revizyon toplantıları yapılacaktır.”