HHD’nin yeni başkanı Mehmet Bakar
Sağlık Bakanı'nın 6 ay önce görevden aldığı eski İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, Hekim Hakları Derneği'ne başkan seçildi. Başkan Bakar, "12 Eylül'den bu yana hekimler bu dönemdeki kadar kötü muamele görmedi" dedi. Sibel GÜNEŞ
28.12.2009 09:08:57

İSTANBUL- Hekim Hakları Derneği’nin Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu’nda yapılan Olağanüstü Genel Kurulu’nu Dr. Mehmet Bakar’ın listesi kazandı. Tek listenin oylandığı seçim Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarının eleştirildiği bir platforma dönüştü. Önceki Başkan Selami Albayrak ve yeni başkan Dr. Mehmet Bakar’ın Sağlık Bakanlığı’nın başta Tam Gün Yasa Tasarısı olmak üzere hekimlere yönelik birçok uygulamasını eleştirdiği konuşmaları alkışlarla desteklendi. Toplantıya TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl de katıldı.

GENEL KURULA 500 HEKİM KATILDI
2006 İstanbul Tabip Odası seçimlerinde yönetime gelebilmek için AKP’li hekimler tarafından kurulan Hekim Hakları Derneği’nin genel kuruluna 500’ü aşkın hekim katıldı. Genel Kurulda faaliyet raporunu okuyan Dr. Selami Albayrak, hekimlerin artık yaptıkları işlerden zevk almadıklarını ifade ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Başarılı bir cerrah arkadaşım diyor ki; ‘Hekimlerle ilgili olumsuz tanımlamalar yüzünden  zamanımın önemli bir bölümünü hastayla karşılaştığım zaman artık onu kandırmayacağıma, zarar vermeyeceğime ikna etmek için harcıyorum. Mesleğimden aldığım zevki yitirdim. Emekli olamıyorum çocuklarıma muhtaç ve mahçup olmak istemiyorum” diyor. Hekimler ne rahatça huzur içinde çalışabilir durumdalar. Ne de emekli olup geçinebilir durumda. Acaba merkezi otorite hekimleri iki arada bir derede tutmayı mı tercih ediyor? Emekli maaşları iyi olursa istifa ederler, hekim sayısı azalır diye mi düşünüyor? Hekimler günümüzde hem psikolojik hem de fiziksel şiddete uğruyorlar.”

DOKTOR MEHMET BAKAR: HASTAYLA HEKİM KARŞI KARŞIYA GELMEMELİ
Hekim Hakları Derneği’nin yeni başkanı Mehmet Bakar ise günümüzde hekimle hastayı karşı karşıya getiren güven ilişkisini zedeleyen birçok uygulama olduğunu, yönetimleri döneminde bu uygulamalarla mücade edeceklerini, hekimlerin haklarını koruyacaklarını söyledi. Dr. Bakar'ın 1 saat süren konuşmalarından önemli başlıklar ise şöyle:

BANA “SEÇİME GİRME EVDE OTUR” DENİLDİ
Bu seçimlere gelinceye kadar seçime girmemizi engellemek için birçok adım atıldı, haberler gönderildi. Yönetim listemize aldığımız isimlere telefon açıldı, listeden çıkmaları istendi. Bana “il sağlık müdürlüğünden ayrılınca yanında kimse kalmaz, insanlar gücü sever” denildi. Öyleyse bu salon neden ağzına kadar doldu diye sormak istiyorum. Biz haktan yanayız.

YOLSUZLUKLARDAN HENÜZ SÖZ ETMEDİM
Sağlık Müdürlüğü’nden ayrılmamın nedeni de sağlık otoritesini eleştirmemdi. Benden bu nedenle muhalefet etmemem istendi. İnsanlar yanlış yapacak ve ben susacağım.Henüz yolsuzluklardan söz etmedim ama onlardan da söz edeceğim.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDE VERİMLİLİK
Türkiye genelinde insanların hekime başvurma ortalamaları 2.1 iken İstanbul’da bu sayı 6.5’e çıktı. Biz gerçek anlamda verimlilikle çalıştık. Hem de uzman hekim ve pratisyen hekim konusunda çok ciddi sıkıntı çekerken bu başarıyı arkadaşlarımızla sağladık.

TATMİN OLMAMIŞ HASTA SENDROMU
Sağlık reformundan söz ediliyor. Ancak hekimler 4 dakikada bir hasta bakmak zorunda kalıyor. Hasta da doktor doktor, hastane hastane dolaşıp farklı MR’lar çektirerek sorununa çare arıyor. Ben buna tatmin olmamış hasta sendromu diyorum.

BAKANLIK TARİHE GEÇTİ
Sağlık Bakanlığı 6.5 yıldır şef ve şef muavinliği sınavını gerçekleştiremedi ve tarihe geçti. 6 yıldır baş asistan atanamadığı için eğitim hastanelerinin geleceği karartıldı. Bilim yalnız üniversitelerde üretilmiyor. Bu hastanelerde de eğitim verilmesi son derece önem taşıyor.

9 MİLYAR LİRA KAZANAN HEKİMİ BEN GÖRMEDİM
Performansı teşvik primleriyle 9 milyar lira kazanan hekimler olduğu söyleniyor. Ben 9 milyar lira kazanan hiçbir yönetici hekim hiç görmedim. Siz gördünüz mü? İlkeli olmak gerekiyor. İnsanların söylediği her söz önüne çıkabiliyor.

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Fedakarca çalışan meslektaşlarımız TCK karşısında da yalnız bırakıldı. Mesleki sorumluluk sigortası uygulaması getirildi. Bir hastasında down sendromunu ultrasonla göremediği için bir meslektaşımız 1 milyon liralık davayla karşı karşıya.

2006 TABİP ODASI SEÇİMLERİNİ KAZANMAMIZ ENGELLENDİ
Hekim Hakları Derneği’ni 2006 yılında kurduk. Seçimler için çalışmaya başladık. Ancak seçimlerin yapılmasına çok az bir zaman kala sağlık otoritesi seçimleri kazanmamızı engellemek için 3 önemli adım attı.
1. Bakanlık o tarihte 800 uzmanı Anadolu’ya tayin eden bir liste yayınladı, içinde benim ismim de yer alıyordu. Gidip “ayıptır bu listeyi kaldırın” dedim.
2. Yetmedi ardından 26 merkeze 2 aylık süreyle uzman hekim göndermem istendi. Bir gecede liste yapmak zorunda kaldık.
3. Teftiş Kurulu Başkanı aradı. İstanbul’a müfettiş ordusu geleceğini, özel hastaneleri hallaç pamuğu gibi atacaklarını söyledi. Ben de müfettişleri göndermemelerini, onlara araç ve yer vermeyeceğimi söyledim. Sonunda seçimi kaybettik ve sağlık otoritesi bu işlemlerin hiçbirini gerçekleştirmedi. Çünkü bu atılan adımlar işlevini yerine getirdi.


İSTANBUL TABİP ODASI SEÇİMLERİ İÇİN MÜCADE EDECEĞİZ
Şu anki İstanbul Tabip Odası yönetimi Sağlık Bakanlığı için bulunmaz Hint kumaşıdır. Hekimlerin sorunları yerine politikayla uğraşıyorlar. Özel hastane patronlarının işten attığı tek bir hekim için Tabip Odası’nın açıklama yaptığını, temsilci gönderdiğini, patronlara hesap sorduğunu görmedim. Hekim Hakları Derneği Tabip Odası yönetimini ele geçirmek için kurulmadı. Biz tabip odasını daha iyi yöneteceğimizi düşünüyoruz. Eğer her biriniz oda seçimlerine yanınızda 5 hekimi getirirseniz oda seçimlerini kazanırız. Hem tabip odası hem de TTB seçimleri için çalışacağız.

TÜRKİYE MEKSİKA’YA DÖNDÜ
Türkiye Meksika’ya döndü. Bakanlık bürokratları yatıp kalkıp yılda 200 genelge yayınlıyor. Benim genelgelerden başım döndü. Yapılan değişikliklerde kararsızlıklar gözleniyor. Çıkarılan bir genelge eskiden 5 yıl kalırdı. Şimdi çıkarılan genelgeler 15 günde kaldırılıyor. Alınan kararlarda istikrarsızlık gözleniyor. Mecburi hizmet önce kaldırıldı, sonra da yeniden uygulamaya sokuldu. Tam 4.5 yıldır da Tam Gün Yasa Tasarısı’nı konuşuyoruz.

HEKİMLER SABAH 7 GECE 24’E KADAR ÇALIŞIYOR

Hiç kimse hekimler kadar çalışmıyor. Ancak hekimler teğmenlerden, hakimlerden çok daha düşük emekli maaşı alıyor. Emekli olunca hangi hekim 1300 lira ile geçinebiliyor. 1920 doğumlu birçok hekimin ruhsat başvurusunu imzaladım. 89 yaşındaki hekimler geçinmek için diplomalarını 300-500 liraya kiralamak zorunda kalıyorlar. Benim 7 çocuğum var emekli olsam 1300 lira emekli maaşı ekmek parasına yetmez.

HEKİMLER KENDİLERİNİ HİÇ BU KADAR GÜVENSİZ HİSSETMEDİ
12 Eylül döneminden bu yana hekimler kendilerini hiç bu kadar güvensiz hissetmedi. Hekimler hiç bu kadar ağır sözleri otoriteden duymadı. Hekimlere bıçak parası alan, eli hastanın cebinde olan, çalışmayan, kötü davranan, çok para kazanan, gözü doymayan, büyük şehirlerde çıkmak istemeyen kişiler olarak tarif etti sağlık otoritesi. Siz hiç İçişleri Bakanı’nın kendi polis memurlarından birkaçı hata yapsa bile çıkıp tüm polisleri böyle suçlayan bir tutum içinde gördünüz mü?

Dr. Mehmet Bakar başkanlığında Hekim Hakları Derneği'nin kurulları şöyle şekillendi:

YÖNETİM KURULU
ASİL

1 Uz.Dr. Mehmet BAKAR
2 Prof.Dr. Mustafa SAMASTI
3 Uz.Dr. Mehmet Akif SEYLAN
4 Uz.Dr. Mustafa GÜVELİ
5 Doç.Dr. Mücahit GÖRGEÇ
6 Dr. İsmail KARTAL
7 Dr. Necdet FİLİZ
8 Uz.Dr. Sadiye EREN
9 Uz.Dr. Orhan ÖZYURT
10 Doç.Dr. Fatma Tülin KAYHAN
11 Dr. Aşkın AYVAZ

YÖNETİM KURULU
YEDEK

1 Dr. Ercan ÖZGÜL
2 Dr. Salih ÇALIK
3 Uz.Dr. Kenan DÖNMEZ
4 Dr. Ali Adil GÜNEREN
5 Dr. Ömer İBİL
6 Yandal Ast. Ebubekir ŞENATEŞ
7 Dr. Yusuf DEMİRCİ
8 Uz.Dr. Yasemin YAKUT
9 Dr. Kıymet BOZ
10 Dr. Ömer Hamza ÖZER
11 Dr. Havva KAPLAN

DENETİM KURULU
ASİL

1 Uz.Dr. İbrahim MORGÜL
2 Uz.Dr. Saim ŞENDİL
3 Uz.Dr. Mehmet KOŞARGELİR

DENETİM KURULU
YEDEK
1 Uz.Dr. Turgut TÜRKAN
2 Dr. Orhan DOĞAN
3 Dr. Özgür YAŞAR 

ONUR KURULU
1 Prof.Dr. Mustafa BAKIR
2 Doç.Dr. Mesut BAŞAK
3 Doç.Dr. Kazım BEŞİRLİ
4 Prof.Dr. Harun CANSIZ
5 Uz.Dr. İnci DAVAS
6 Prof.Dr. Erbil ERGENEKON
7 Uz.Dr. Güvenç GÜVENEN
8 Prof.Dr. Ünal KUZGUN
9 Prof.Dr. Mahmut MÜSLÜMANOĞLU
10 Doç.Dr. Nihal ÖZDEMİR
11 Prof.Dr. Haydar SUR
12 Dr. Bekir Necati ŞİMŞEK
13 Prof.Dr. Cevat YAKUT
14 Prof.Dr. Necati YENİCE
15 Doç.Dr. Rafet YİĞİTBAŞI

ETİK KURUL
1 Prof.Dr. Yaşar BAĞDATLI
2 Uz.Dr. Mehmet Emin AKSOY
3 Prof.Dr. Murat ELEVLİ
4 Uz.Dr. Hatice KARAHAN
5 Doç.Dr. Osman KARAKAYA
6 Doç.Dr. Cihangir KAYMAZ
7 Uz.Dr. Ali KOCATAŞ
8 Dr. Celal ŞAHİN
9 Uz.Dr. Mahmut TOKAÇ
10 Prof.Dr. Sefa SAYGILI
11 Doç.Dr. Mahmut GÜMÜŞ


www.sagliktagundem.com sitesinden 19.5.2024 02:43:58 tarihinde yazdırılmıştır.