Güzellik merkezi - güzellik salonu farkı ne?
Dr. Fehmi Baran, makyaj, manikür, pedikür ile epilasyon, botoks gibi uygulamaları ayıran yasal düzenlemeleri anlattı.
14.12.2010 12:14:52

Güzellik salonlarındaki bazı uygulamaların sağlık sorunu olması nedeniyle bir süre önce bunlar için tıbbi denetim getirildi. Bu düzenlemelerin sonucu olarak tıbbi özellik taşıyan güzellik-estetik uygulamalarının yapılabileceği yerler “poliklinik” niteliği kazandı.
Fatih Güzellik Merkezi Polikliniğinden Dermatoloji uzmanı Dr. Fehmi Baran, güzellik salonu ile güzellik merkezi arasındaki farkı ve yeni süreçteki uygulamaları anlattı.

Güzellik Merkezleri’nin Poliklinik olması ne anlama geliyor?
Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, tıbbi nitelik taşıyan güzellik hizmetlerinin belli kriterlere uygun olması gerektiği çerçevesinde yerinde ve önemli bir düzenlemedir. Cilt bakımı, manikür, pedikür gibi kısmi çalışmalar, güzellik salonu ve kuaförlere bırakıldı; ancak epilasyon da dâhil diğer bütün hizmetlerin doktor gözetiminde ve poliklinik ortamında olması şartı getirildi. Bu da artık güzellik hizmetinin uzman ellerde ve sağlıklı bir ortam da yapılması demek.

Neden böyle bir uygulamaya gerek görüldü?
Sağlık Bakanlığı cildi alakadar eden bütün bu hizmetleri kayıt altına almayı birey sağlığı açısından gerekli gördüğü için, tıbbi nitelik taşıyan çalışmaları uzman denetimine aldı. Bu tür hizmetleri yürüten eski güzellik merkezleri sağlık kuruluşu niteliği kazandı: Bir anlamda daha önce denetim dışı kalmış olan bazı sağlık hizmetleri denetim altına alındı. Tıbbi özellikteki bir uygulamaya hekim sorumluluğu getirildi.

Güzellik salonları ile poliklinikler arasındaki fark nedir?
Tıbbi nitelikteki uygulamalar ayrıldı. Bunları yapanlar Bakanlık onayıyla poliklinik statüsüne geçti. Bunu alamayan eski güzellik merkezleri güzellik salonu kategorisine ayrılıp denetimleri belediyelere bırakıldı. Faaliyetleri sınırlandırıldı. Cilt ve vücut bakımı, manikür, pedikür gibi belli bir eğitimle kazanılan ancak tıp eğitimi gerektirmeyen bilgiye dayalı işler yapmalarına müsaade edildi. Lazer epilasyon yapma ve cildi derinlikli olarak ilgilendiren konulardaki faaliyetleri ise tamamen poliklinik olarak hizmet vermeye yeterli görülen, buna göre donatılmış ve ruhsat verilmiş merkezlere bırakıldı.

Şimdiye kadar kaç güzellik merkezi bu uygulamaya geçti?
Türkiye’deki 3000 güzellik merkezinden yaklaşık 200 merkez, Sağlık Bakanlığı onayıyla poliklinik statüsüne geçti. Bunun sonucunda örnek olarak Fatih Güzellik Merkezi adını zorunlu olarak Özel FGM Polikliniği olarak değiştirdi.

Polikliniklerin bünyesinde hangi branşlarda uzmanlar bulunuyor?
Polikliniklerde dermatolog doktor, hemşire, diyetisyen ve MEB onaylı diplomaları olan uzman estetisyenlerden kurulu bir kadro hizmet veriyor. Kullanılan cihazların kalibrasyonu da önem taşıyor. Sertifikalı cihazlar kullanılıyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.3.2024 00:19:19 tarihinde yazdırılmıştır.