Geleneksel Tıp Yasası’na eleştiri
Türk Toraks Derneği geleneksel tıp yasası tasarına karşı çıktı. Dernek taslağın hastaların sağlığını tehdit edebilecek suiistimallere açık olduğunu ileri sürdü.
25.9.2014 00:58:08

Türk Toraks Derneği Sağlık Bakanlığı’nın akupunktur, hipnoz ve mezoterapi gibi geleneksel tıp uygulamalarını için hazırladığı ‘Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Kanun Taslağı’na karşı çıktı. Dernek “Bilimselliği kabul edilmeyen, kanıta dayanmayan yöntemler alternatif tıp uygulamaları olarak kabul edilemezler” dedi. Dernek yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.
“Göğüs hastalıkları uzmanlık alanımızda bu yasa taslağının kabul edilip yürürlüğe girmesi durumunda astım, tütün bağımlılığı, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde gecikmelere, yaşamı tehdit edebilecek olumsuz sonuçlara yol açabileceği tartışılmazdır. Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp tanımının sınırları ve içeriği belirtilmemiştir. Tasarıda adı geçen 14 yöntem, kanıta dayalı tedavinin eşdeğeri ya da tamamlayıcı nitelikte tedavi biçimi olduğu vurgularına sahiptir. Deneysel tıbbın süzgecinden geçmemiş ve bilimsel süreçlerle kanıtlanmamış yöntemler, ilgili kanun tasarısı ile uygulanabilir hale getirilmeye çalışılmaktadır. Hekimliğin temel felsefesi olan ‘önce zarar vermeme ve yararlı olma’ ilkesine dayanarak bu yöntemlerin tümünün kullanılmasının ilk koşulu ‘yarar verdiğinin’ kanıtlanmış olmasıdır.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 19.4.2024 13:27:25 tarihinde yazdırılmıştır.