Etik Kurula ilahiyatçı zorunlu
İnsan üzerinde yapılacak ilaç ve ilaç dışı klinik araştırmaları denetleyecek etik kurula ilahiyatçı bulundurma zorunluluğu getirildi.
15.4.2010 11:07:22

ANKARA -Sağlık Bakanlığı, insanlar üzerinde yapılacak ilaç ve ilaç dışı klinik araştırmaları değerlendirecek Etik Kurul'da ilahiyatçı bulundurma zorunluluğu getirdi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, bu durumun kurul raporlarının bilimselliğine ciddi zarar vereceğini savundu.

Bakanlık, 2008'de çıkanlan 'Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmeliği'nde yer alan Etik Danışma Kurullan üyelerine İlahiyat Fakültesi mezunlarını da ekledi. Bu yönetmelik değişikliği 11 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe tepki gösteren Özel, şunlan söyledi:

Çok düşündürücü Bilimsel analizlerin yanında etik değerlendirmelerin yapılması adına sağlık alanı dışında bir üniversite mezunu üyenin varlığı kabul edilebilir. Ancak bu üyenin zorunlu olarak ilahiyat eğitimli olması kuşkusuz bizleri düşündürmektedir. Her şeyden önce bilimsel olan ile uhrevi olan arasında kesin bir ayrım bulunmaktadır. Bu iki ayrı alan içinde, gerçekliğin anlaşılması, çözümlenmesi ve yorumlanması birbirinden farklılık gösterir. Ne uhrevi olanın bilimsel bir analizi, ne de bilimsel olanın uhrevi bir değerlendirmesi yapılabilir. Bilimsel metotlar, hiçbir yoruma açık değildir, objektiftir. Herkes tarafından kabul edilebilen aynca yanlışlanabilir bir niteliğe sahiptir. Ancak ilahiyat fakültelerinden mezun kimselerin teolojik çözümlemeleri, yanlışlanamaz, kutsaldır ve sorgulanması dahi düşünülemez. Bu nedenle, bilimsel esaslara uygun çalışması gereken bu kurullara, teolojik bir dünya görüşüne sahip ilahiyat mezunu bir üyenin atanmasını öngören bu maddenin, kurulların raporlarının bilimselliğine çok ciddi zarar vereceği kanaatindeyim." 
HÜRRİYET


www.sagliktagundem.com sitesinden 4.5.2024 22:46:31 tarihinde yazdırılmıştır.