Elektronik sigara kanser tipini değiştirdi
Her yıl 30 bin kişiyi etkileyen akciğer kanserinin oluşumunda elektronik ve light sigaraların da önemli bir rolü var. Bu tip sigara içenler dumanı daha derine çektikleri için akciğerlerinin daha derin bölgelerinde tümörler görülüyor.
29.11.2016 17:01:54

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneğinin (TGCD) ortak düzenlediği 7. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi'nde elektronik sigaranın da zararlı olduğuna ve sadece kanserin tipini değiştirdiğine dikkat çekildi. Elektronik ve light olarak adlandırılan sigaraları içen kişilerin dumanı daha derine çektiğini vurgulayan bilim insanları akciğerde daha derin bölgelerde tümörler çıktığını söyledi.

TAKD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ülkü Yılmaz, Türkiye'de yaklaşık her yıl 30 bin yeni olgu akciğer kanseri tanısı konduğuna dikkat çekti ve hastalığın en sık 55-75 yaş grubunda ortaya çıktığını vurguladı:

"Elektronik sigaranın da sigara bırakmada çözüm olmadığını hatta kanser riskini artırdığını bilmek gerekiyor. Elektronik sigaraya erişimin kolay olması, duman gibi üste sinen durumun söz konusu olmaması, çeşitli tadlarla cazip hale gelmesi, kullanıcıların tercih etmelerine yol açıyor. Oysa, elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. Bu sigaraların da içinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor. Bunlar da akciğer kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle kesinlikle elekronik sigara kullanımından da kaçınılmalı."

Akciğer kanserine genellikle ileri evrede tanı konulabildiğini ifade eden Yılmaz, "Ülkemiz verilerine bakıldığında olguların yüzde 77'sinin lokal ileri ve ileri evre aşamasında tanı aldığı gözlenmektedir. Yüzde 23'lük bölümüne erken evrede tanı konmakta ve bu evrede tanı alan hastada etkin tanı yaklaşımları mümkün olmakta ve sağ kalım oranları da yüksek olmaktadır" diye konuştu.

İnce, mentollü ve hafif (light) olarak adlandırılan sigaraların da diğer ürünler gibi zararlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, hafif sigara kullananların diğer sigaralarda bulunan nikotin miktarını alabilmek için daha derin nefes çektiğini, nefes sayısını artırdığını ve bu şekilde vücuda olumsuz etkisinin daha yoğun olduğunu söyledi.

Bu kullanımların artmasına paralel olarak sigara kullanım miktarının azalmadığını, kişinin aynı nikotin ihtiyacını karşılamak için o oranda sigara kullandığını kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, "Bu tip sigara kullanan kişilerde, akciğer kanserinin tipi değişti. Daha derinde etkili olan tümörler görülmeye başlandı" dedi.


www.sagliktagundem.com sitesinden 28.4.2024 22:35:47 tarihinde yazdırılmıştır.