Eklem sorununa hücre tedavisi
Eklem kıkırdağı kaybı, 50 yaş üstündeki her 6 kişiden birinde görülüyor. Hastanın kendi hücresi çoğaltılarak kıkırdak kayıpları tedavi edilebiliyor.
26.10.2009 11:45:31

İSTANBUL-Eklemindeki kıkırdak kaybı nedeniyle yürüme ve hareket güçlüğü çeken hastalara müjde... Artık Türkiye'de de hastanın kendi hücresi kullanılarak eklem kıkırdağı onarılmaya başlandı. Yöntem bugüne kadar 12 hastaya uygulandı. Sırada ise kök hücre yöntemiyle eklem içinde yeniden kıkırdak oluşturulması var.
Ağrı, yürüme ve hareket güçlüğü; omuz, kalça ve diz eklemi içinde oluşan kıkırdak kaybının ilk habercileri. 50 yaşın üzerinde her 6 kişiden birinin sorunu olan kıkırdak kaybı artık hastanın kendi kendi hücresiyle tedavi edilebiliyor.
Prof. Dr. Işık Akgün, "Açmadan sağlam dizden yarım santimetrelik bir biyopsi yapılıyor. Soğuk zincirle laboratuvara gönderiyoruz. 6 hafta içinde istediğimiz miktarda hücre çoğaltılıyor. Taşıyıcı membrana ekiliyor. Biz açık ameliyatla kıkırdağın olmadığını bölgeye yerleştiriyoruz" diyor.

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR?
Ameliyat hastanın dizinin açılmasıyla başlıyor. Sonraki ilk adım hastanın kıkırdağındaki hastalıklı bölgenin kazınması. Daha sonra hastalıklı bölgenin modeli çıkarılıyor. Bu modele uygun olarak "hastanın 20 milyona yakın hücresini taşıyan özel doku"
biçimlendirilerek dizin içine yerleştiriliyor. Kıkırdak dokusuna dikilen bu doku daha sonra özel bir madde ile yapıştırılarak sabitleştiriliyor. Ameliyatın sonraki aşamalarını Prof. Dr. Işık Akgün, şöyle anlatıyor:
"Dizi kapatıyoruz 6 hafta üzerinde basmayacak hareketleri serbest. 6 hafta sonra basacak normal yaşamına dönecek. Bu kıkırdak defektleri ilerleyicidir. Biz onu da durdurup ötesinde orijinal kıkırdak yapmayı hedeflediğimiz için problemi kalmayacak. Sırada ameliyatsız eklem içine enjeksiyonla kök hücre verip kıkırdağın onarılması yöntemi var.
Onun için de Sağlık Bakanlığı merkezi etik kurulunun vereceği izin bekleniyor."


www.sagliktagundem.com sitesinden 26.4.2024 00:36:00 tarihinde yazdırılmıştır.