Dünya’nın sağlığı bozuk
Olup bitenler bireyden başlayıp yakın çevreyi, bölgeyi ve sonuçları bakımından tüm insanlığı etkileyecek boyut kazanıyor. İşte Dünyanın sağlığını bozan etkenlerden bir kısmı…
14.3.2011 11:49:21

* Japonya, önce deprem, ardından tsunami felaketi ile sarsıldı. Bu iki olgu nükleer tesisleri etkiledi ve Japonya nükleer tehdit altına girdi. Bu tehdidin meteorolojik etkenlerle Dünya genelinde ağır sonuçlar vermesi olasılığı var. Olup bitenler Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya’nın devre dışı kalmasına yol açabileceği, bunun da tüm ülkelerde ekonomik sorunlara neden olabileceği yorumları yapılıyor.

* Büyük deprem nedeniyle Dünyanın ekseninin kaydığı belirtildi. Bilim insanları şimdi bu eksen kaymasının yakın gelecekteki sonuçlarının neler olabileceğini tartışıyor.

* Libya’da çatışmalar sürüyor. Ülkedeki iç savaşı dünya endişeyle izliyor. Kaddafi güçlerinin petrol kenti olarak bilinen Raslanuf’taki karşıt güçlere yönelik hava saldırısı düzenlemesi endişeleri artırdı. İç savaşın petrol üretiminda azalmaya yol açması Dünya ekonomisini olumsuz etkileyecek.

* Pakistan'ın Karaçi kentinde etnik çatışmalar ölümlere neden oluyor. Son gelen haberlerde 12 kişinin öldüğü, bir hafta içinde ölen sayısının 50’yi bulduğu bildiriliyor. Siyasal amaçlı etkin çatışmaların Pakistan’da gülük yaşamı olumsuz etkilediği bildiriliyor. 20 milyon nüfusu bulunan Karaçi’de Sindiler, Peştunlar ve Hindistan göçmenleri Sünniler ve Şiiler yaşıyor. Pakistan'da canlı bomba 34 kişinin ölümüne neden oldu.

* Ortadoğu ülkelerinde tedirginlik sürüyor. Bahreyn’de on binlerce kişi klariyet sarayına yürüdü. Bahreyn’de mezhep kökenli gösteriler zaman zaman polisle çatışmaya dönüşüyor. Gösterilere Şiiler öncülük ediyor, iktidar Sünnilerin elinde bulunuyor.

* Sudan’ın Darfur bölgesinde isyancı gruplar bir askeri konvoya saldırdı. Çakışmalarda 17 kişi öldü.

* Brezilya'nın güney bölgeleri günlerdir şiddetli yağış altında bulunuyor. Dört gündür aralıksız süren yağışların nedeniyle 11 kişinin öldüğü, 20 bin kişinin evlerini terk ettiği, bu kişilerin bölgeden tahliye edildikleri bildirildi. Verilen bilgilere göre, sel, toprak kaymaları, elektrik kesilmeleri ve yollardaki hasar nedeniyle yaşam durma noktasına geldi. Brezilya’da şiddetli yağışların yılbaşından beri aralıklı olarak sürdüğü ve önemli maddi kayıplar oldu.

* Somali’de kolera salgını ortaya çıktı. Somali’nin başkenti Mogadişu’da koleradan 20 kişinin öldüğü bildirildi. Bir hafta içinde hastanelere başvuranlar arasında 150’nin üzerinde kişide kolera saptandı.

* Endonezya’da 6,2 şiddetinde, Çin’de 5,8 şiddetinde depremler oldu. Japonya’da olanların ardından gelen depremler bölgede tedirginliğe yol açtı.

* Kuzey Irak’ta gruplar arasında gerginlikler sürüyor. Tıkrit kentindeki cezaevinde isyan çıktı, bir kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

* Mısır’da Hıristiyanların gösterilerine Müslümünlar da karşılık verince çıkan karışıklıklar gerginlik nedeni oldu. Mısır Sağlık Bakanlığı taraflar arasındaki çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü açıkladı.

* ABD savaş gemileri Akdeniz’de. İki savaş gemisi Süveyş kanalından geçti.


www.sagliktagundem.com sitesinden 8.5.2024 22:32:27 tarihinde yazdırılmıştır.