Dünya Kalp Günü
Kalp ve damar hastalıkları dünyada bir numaralı ölüm nedenini oluşturuyor.
30.9.2014 00:36:11

29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yapılan açıklamalarda, kalp damar hastalıklarının günümüzde en önemli sağlık sorunu olduğu vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada dünyadaki ve ülkemizdeki sayısal verileri paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, dünyada her 3 kişiden 2’sinin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her 3 kişiden birinin (17,3 milyon kişi) kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği görülüyor. Bu ölümlerin 7,3 milyonunun kalp krizine bağlı olduğu belirtiliyor.
DSÖ tarafından yapılan değerlendirmelerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önümüzdeki 15 yıl içinde yüzde 35 dolayında artış göstererek, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’DE DURUM


Sağlık Bakanlığı verileri, ülkemizde 2013 yılında hayatını kaybeden her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü gösteriyor.
Koroner kalp hastalığının %80’inin, hastalığa yakalanma riskini artıran yanlış davranış ve alışkanlıklardan ortala çıktığı belirtiliyor. Yanlış davranış ve alışkanlıklarla mücadele edilerek kalp damar hastalıklarının çoğunun engellenebileceği ifade ediliyor.

YANLIŞ ALIŞKANLIKLAR NELER?

Kalp hastalıkları riskini artıran yanlış davranış ve alışkanlıklar şunlar:
* Sağlıksız beslenme
* Yetersiz fiziksel aktivite
* Tütün ve alkol kullanımı

Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo ve obezite görülüyor.
Tütün kullanılmaması, diyette tuzun ölçülü kullanılması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılması kalp damar hastalığı riskini azaltıyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 7.5.2024 22:45:29 tarihinde yazdırılmıştır.