Doktorlar ne kadar vergi veriyor?
Sabah'ın haberine göre vergiye bakınca doktorun Tam Gün'e itirazı yersiz.Maliye'ye verdikleri beyana göre doktorlar yüzde 12'si sıfır gelir beyan etti.
20.7.2010 12:52:12

Anayasa Mahkemesi'nin çok tartışılan "Tam Gün Yasasını" kısmen .iptal etmesinin ardından gözler yine özel muayenehanelere çevrildi. Maliye'nin incelemeleri doktorların tam gün'e itirazlarının yersiz olduğunu ortaya koydu. Geçen yıl yapılan incelemelerde, doktorların yüzde 12'si zarar veya sıfır gelir beyan etti. Buna göre doktorlar muayenehane açsa da buradan gelir elde etmiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin, "Tam Gün Yasası" olarak bilinen yasanın bazı hükümlerini iptal ederken, "hocalar hariç" kamu doktorlarma muayenehane yolu kapandı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, devlet hastanesinde çalışıp da hastaları muayenehanelerine yönlendiren doktorları sert dille eleştirirken, bundan sonra "kartvizit" veren doktorlar izlemeye alınacak. Devletten maaş alıp da muayenehanede de çalıştığı tespit edilen doktorlar hakkında soruşturma açılacak. Muayenehanesine yönlendirdiği tespit edilen doktorlar hakkında idari ve cezai işlem yapılacak. Öte yandan vergi kaçağmm önüne geçmek için denetimleri artıran Maliye de doktor ve eczacıların yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri, veri ambarındaki diğer bilgilerle çapraz kontrole tabi tutuyor.

Bu kapsamda yaklaşık 13 bin doktor sektör incelemesine tabii tutuldu. İncelemelerde Sağlık Bakanlığı, Gelir İdaresi Veri Ambarı ve diğer kuruluşların verilerinden yararlanıldı. Riskli bulunan yeniden incelemeye tabii tutulacak. Vergi kaçıranlar hakkında da rapor düzenlenerek, cezalı tarhiyata başvurulacak. Yapılan incelemelerde doktorların yaklaşık yüzde 12'sinin, eczacıların da yüzde 4.5'inin zarar ya da sıfır gelir beyan ettiği ortaya çıktı. Doktorların yüzde 28.2'si, eczacıların yüzde 6.7'si vergide yüzde 15'lik orana tabi ilk dilim 7 bin 800 liranın altında gelir elde ettiğini bildirdi. Doktorların yüzde 16.2'si ise yıllık gelirini 19-44 bin lira arasında gösterdi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'na ilişkin kararlılığını sürdürüyor. Akdağ, kamuda çalışan doktorların muayenehane açabilmesine ilişkin yasanın, tam gün düzenlemesi ile yürürlükten kalktığını hatırlattı ve "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı ile mülga yasanm geri getirileceğini savunanlar var. O, hukuk olmaz. Ben, TBMM'nin koyduğu veya kaldırdığı yasalara bakarım" dedi.

Türk Tabipler Birliği'nin, sağlık hakkı ile ilgili yorumlarına da değinen Akdağ, "Sağlık hakkının alınıp satıldığı tek yer özel muayenehaneler. Biz muayenehanecihğe karşı değiliz. Ancak burada bir tercih söz konusu" değerlendirmesini yaptı. CHP'nin, Tam Gün Yasası'nı tümüyle iptal ettirmeyi amaçladığını da savunan Akdağ, "Çok şükür ki CHP istediğini tam olarak alamadı" dedi. Akdağ, muayenehanelerin, Sağlık Bakanhğı'na bilgi verilerek açıldığını, merdiven altı faaliyet olmadığını, adreslerin bilindiğini ve denetimlerin sıklaştırılacağını kaydetti. 

(Sabah Gazetes)


www.sagliktagundem.com sitesinden 7.5.2024 01:01:44 tarihinde yazdırılmıştır.