Diyabet ve egzersizde iyi haber
Türkiye Beslenme Haritası'nın ilk raporuna göre diyabet hastalığının görülme sıklığında az da olsa düşüş olduğu, egzersiz yapanların da oranının arttığı belirlendi.
13.5.2019 10:30:09

Türkiye'de her yıl kötüye giden diyabet hastalığının görülme sıklığında az da olsa düşüş görüldüğü belirlendi. Egzersiz yapan insan sayısında da yine artış saptandı. Türkiye Beslenme Haritası'nı hazırlayan Ulusal Beslenme Konseyi'nin ilk raporuna göre 2010 yılında yüzde 13.7 olan diyabet görülme sıklığı yüzde 13.5'a geriledi.  10 yılda hareketsiz nüfus oranı yüzde 56 iken, bugün yüzde 42,4’e indiği belirlendi. Konseyin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ilk araştırma sonuçlarına göre yetişkinlerde son 7 yıllık döneme bakıldığında kadınlarda obezitenin arttığını ve yüzde 41 oranında sabit kaldığı anlaşıldı. Ancak erkeklerdeki obezite oranının yüzde 20'den yüzde 26'ya çıkması olumsuz haber olarak değerlendirildi.  Araştırmanın ilk raporunda şeker ve tuz tüketimi de değerlendirildi.

Araştırmada yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyenlerin oranının yüzde 10,5, yemeğin tadına bakmadan bazen tuz ekleyenlerin oranının yüzde 13,4, yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyenlerin oranının ise yüzde 76,1 olarak tespit edildiği anlaşıldı.

Türkiye Beslenme Haritasına göre beyaz ekmeğin yüzde 72,1 ile hala en çok tüketilen ekmek çeşidi olduğunu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli ekmek gibi daha sağlıklı çeşitler ise yüzde 15’te kalmış. Biz tam tahıllı ekmeği öneriyoruz. Yufka gibi ev yapımı mayasız ekmeklerin her gün tüketim sıklığı ise yüzde 9,4" dedi,

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’nin Beslenme Haritası’nı çıkardıklarını belirterek, “Araştırma aşaması bitti, raporlama aşamasında da sona geldik. Önümüzdeki günlerde bu çok önemli araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Ulusal Beslenme Konseyi’ne bu konuda önemli görevler düştüğünü vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıklı beslenme deyince maalesef pek çok kafadan pek çok ses çıkabiliyor. Televizyon kanallarında, gazetelerde, dergilerde, sosyal medya ortamlarında kendilerine çeşitli konuların uzmanı unvanını takan, konuyla doğrudan ilgisi olmayan, yetkinliği sorgulanır kişiler açıklamalar yapabiliyor, mucizevi diyetler öneriliyor, bir gıdayı göklere çıkartırken, bir başka gıda temelsiz şekilde neredeyse zehir sayılabiliyor. Her yaza doğru mucizevi diyet programları lanse ediliyor, bir bitkinin suyu öneriliyor, bir başka bitkinin tozu yere göğe sığdırılamıyor. Tam da bu konulardaki tartışmalara yön verebilmek, bilimsel kanıtlara dayalı görüşler oluşturabilmek adına Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda geniş katılımlı ‘Ulusal Beslenme Konseyi’ni yayımlanan yönetmelikle kurmuş bulunuyoruz.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 27.4.2024 04:14:06 tarihinde yazdırılmıştır.