Dışkı transferiyle hastalık tedavisi
19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde çocuklukta antibtiyotik kullanımının şişmanlığa zemin oluşturduğuna dikkat çekildi. Ülseraif kolit, ıishal gibi hastalıklarda ise akrabalar arası dışkı trnasferiyle tedavilere başlandığı belirtildi.
16.10.2017 12:10:38

Türkiye iç hastalıkları uzmanlarının zirvesi olarak bilinen Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUDn 19'uncu Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya Belek’te yapıldı. Kongrede şişmanlık, yüksek tansiyon, kansızlık, gut, behçet  gibi birçok hastalığın tedavisindeki güncel gelişmeler ele alındı. Kongrede, 38 oturum başkanı ve 72 konuşmacı görev aldı.

AŞIRI ANTİBİYOTİK KULLANIMI OBEZİTE SEBEBİ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Serhat Ünal, ABD'de yapılan çalışmalarda, çocukluk döneminde çok antibiyotik kullanan kişilerde bağırsakta yaşayan mikropların dengesinin bozulması nedeniyle obez olma ihtimalinin ortaya çıktığını söyledi.

DIŞKIDAN YAPILAN SPREY KOLONOSKOPİYLE BAĞIRSAK DUVARINA SIKILIYOR

Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Özer ise bozulan bağırsak dengesinin probiyotiklerle düzeltilmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Antibiyotiğe bağlı bağırsaktaki bakteri kolonisinin bozulduğunu belirten Prof. Dr. Birol Özer, "Ailede sağlıklı bireylerden alınan dışkı dezenfekte edilerek işlemlerden geçiriliyor. Özel bir sprey oluşturuluyor. Kolonoskopi ile hasta kişinin bağırsak duvarına sıkılıyor. Antibiyotiğe bağlı tedavi edilemeyen ishalde bu yöntemde yüzde 100 yanıt alabiliyoriz. Ülseratif kolit de bağırsağı tutan bir hastalık. Biyolojik ajanlar yanıt vermiyorsa, ameliyattan önceki seçenek olarak aile içindeki sağlıklı kişiden dışkı transferi yapılıyor" diye konuştu.


www.sagliktagundem.com sitesinden 28.3.2024 12:43:20 tarihinde yazdırılmıştır.