Diş hekimi pratisyen mi uzman mı?
Diş hekimliği konusunda uzmanlık dallarıyla ilgili hükümleri de içeren torba yasa kafaları karıştırdı.
3.5.2011 00:39:12

Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim çalışmaları nedeniyle çalışmalarına ara vermeden önce kabul edilen torba yasadaki düzenlemeler diş hekimlerini huzursuz etti.
TBMM’de 6 Nisan 2011 tarihinde kabul edilen ancak Cumhurbaşkanınca 15 günlük inceleme süresi kullanıldıktan sonra onaylanıp 26 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6225 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tıpta uzmanlık ve diş tabipliğinde uzmanlık alanlarını ve sürelerini de belirliyor.
Bu yasanın ilgili maddelerinde diş tabipliğinde 8 dalda uzmanlık yapılabileceği belirtiliyor. Yasanın 10. Maddesinde 1219 sayılı Kanuna yapılan eklenti yer alıyor. Bu ek maddede şöyle deniliyor:
“EK MADDE 14 - Tıpta uzmanlık ana dalları ile eğitim süreleri EK–1 sayılı çizelgede; diş tabipliğinde uzmanlık ana dalları ile eğitim süreleri EK–2 sayılı (bu haberin altında yer alan) çizelgede; tıpta uzmanlık yan dalları, bağlı ana dalları ve eğitim süreleri de EK–3 sayılı çizelgede belirtilmiştir. Bu çizelgelerde belirtilen eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığınca, Tıpta Uzmanlık Kurulunun kararı üzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilir.
Tıpta ve diş tabipliğinde ana uzmanlık dalı eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak tıpta ve diş tabipliğinde uzmanlık sınavları ile girilir. Yan dal uzmanlık eğitimlerine ve EK-1 sayılı çizelgenin 3 üncü sütununda belirtilen uzmanların ikinci uzmanlık eğitimlerine girişleri merkezi olarak yapılacak yan dal uzmanlık sınavı ile olur.
Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesi Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenir.”
1219 sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 8’de “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanunla diş tabipliğinde uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimi yapmış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarı ile bitirenlere uzmanlık belgesi verilir.” Deniliyor.

DİŞHEKİMLERİ NE DİYOR?


Türk Dişhekimleri Birliği, bu düzenlemelerin Türkiye’de ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanan temel sorunların çözümüne katkı sağlamayacağını savunuyor.
Düzenlemelerin, hizmet vermekte olan diş tabiplerini “pratisyen” durumuna getireceği belirtiliyor.
Diş tabipleri arasında belli bir dal üzerinde uzmanlık eğitimi almadan hizmet vermekte olanlarla uzmanlık belgesine sahip olanların çalışma alanlarının sınırları belirsizlik taşıyor.
Türk Dişhekimleri Birliği, sözkonusu yasa Cumhurbaşkanının imzasına sunulduğu süreçte yaptığı açıklamalarda, şu görüşü dile getirmişti:
“Dişhekimliğinin kendisi başlı başına bir uzmanlık alanıdır.
Dişhekimliğinde uzmanlık alanlarının sınırları belirlenemez. Çok sayıdaki uzmanlık dalı ile Dişhekimleri ve Uzman dişhekimlerinin çalışma alanları birbirine girecektir.”
Diş tabipleri yasanın doğuracağı sakıncaları açıklarken “diş çekimi, kanal tedavisi, dolgu, protez tedavisi hangi dala girer” sorusunu soruyor.

UZMANLIK DALLARI

Diş tabipleri için belirlenen uzmanlık dalları ve 5 yıllık fakülte eğitimi sonrasında alınacak uzmanlık eğitimlerinin süreleri şöyle:

1- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi 4 yıl
2- Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi 3 yıl
3- Çocuk Diş Hekimliği 3 yıl
4- Endodonti 3 yıl
5- Ortodonti 4 yıl
6- Periodontoloji 3 yıl
7- Protetik Diş Tedavisi 3 yıl
8- Restoratif Diş Tedavisi 3 yıl


www.sagliktagundem.com sitesinden 20.4.2024 07:20:50 tarihinde yazdırılmıştır.