Covid 19'a yakalanma kaygısı kalp krizinden ölüm korkusunun önünen geçti. Hastaların yarısı kalp krizi belirtilerine rağmen hastaneye başvurmuyor. Ambulansı geç arıyor, hastaneye geç başvuruyor.
Dünya Kalp Günü nedeniyle bir toplantı düzenleyen Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, "Kalp öldüğü zaman yaşam da duruyor. Ölümlerin yüzde 40'ı kalpteki damarlardaki daralmadan kaynaklanıyor" diye konuştu.
Covid 19 döneminde hastanelere kalp krizine bağlı başvuruların azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, "Mİ 2. çalışmasında 48 merkezde hastaların kayıtlarını tuttuk. Bu merkezlerde 1872 hasta yatırılmışken, yüzde 47.1 azaldı yatışlar. Yarısı hastaneye gelmiyor kalp krizlerin. Bu alt birimlere baktığımızda yüzde 32 en ağır formda, hafif formlarda yüzde 56'lara çıkıyor başvuru açısından. . Hastaneye gelmeyen hastaları ya kaybediyoruz ya da ağır kalp yetersizlikleriyle sonuçlanıyor. Gelen hastalar da geç gelmeye başladı. Belirtilen başlamasından sonra 112'yi arama süresi 52.5 dakika iken, şimdi 90 dakika çıktı. Hafif vakalarda 120 daikkaya kadar çıktı. Direkt hastaneye gelme eğilimi ise 215 dakikadan 270 dakikaya çıktı. " diye konuştu. Prof.Dr. Mustafa Kemal Erol, "Eğer kalp krizinden şüpheleniyorsanız mutlaka 112 aranmalı, hastaneye gidilmeli, uygun mesafa, maske uygulanırsa hastalığa yakalanmazsınız. Lütfen evde beklemeyin" dedi. "Kalp hastası olmayan kişilerin günde 100 mg aspirin kullanarak covid 19'un yarattığı pıhtılaşma riskine karşı kendilerini korumaya çalışmaları ne kadar doğru" sorusuna ise Prof.Dr. Erol "Biz eskiden belli bir yaş grubunun üzerine günde 100 mg aspirin önerirdik. Ama daha sonra kanamalara yol açtığı ortaya çıktı. Artık önermiyoruz. Kalp hastası olmayan ve doktoru önermeyen kimse kendisi aspirin kullanmamalı" diye konuştu.
Bu senenin sloganı kalp damar hastalıklarını yenmek için kalbini kullan olarak belirlendi. TKD Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin ise toplantıda alınacak koruyucu önlemlerle ilgiili bilgi verdi:
TANSİYON, ŞEKER HASTALIKLARI İYİ YÖNETİLMELİ
"Günlük egzersizimizi yapalım, doğru diyeti benimseyelim. Kalp krizi birinci ölüm nedeni. Biz Avrupa'da birinci sıradayız, özellikle kadınlarda. Tansiyon dediğimizde toplumun yüzde 30'unun tansiyonun yüksek olduğunu görüyoruz. Bunların da yüzde 30'u farkında. Kontrol altına alınmışlar da yüzde 30. Çok iyi yönlenme yapılmış değil tedavi konusunda. Kendi tansiyonu hakkında insanlar fikir sahibi olmalı. Hekimi ile tartışması gerekir bu konuyu. Şeker hastalığı toplumda yüzde 11 oranında. Ölümlerin yüzde 60'ı kalp hastalığından oluyor. İnsülin direnci ve kiloyla geliyor. Tuz tüketimine dikkat edelim. Danışalım. Dışarı çıkma korkusu sağlık sorunlarının ötelenmesine yol açıyor. Maske, mesafe kurallarına dikkat ederek mutlaka hastaneye başvuralım."
KALP KRİZİ GEÇİREN HASTALARIN YÜZDE 20'Sİ AMBULANS KULLANIYOR Toplantıda konuşan TKD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Değertekin ise yandex ile ortak yürütülen proje hakkında değerlendirme yaptı:
"Kalp hastalıkları çok ciddi bir sorun. Ciddi iş gücü kaybına neden oluyor. Doğru zamanda hastaneye başvurmak önemli. Yüzde 11 olan ambulans kullanma oranı yüzde 20'ye çıktı. Ambulans sistemi mutlaka kullanılmaı. Toplumsal farkındalığı artırmak için kalp krizi duraksatmasın diye bir çalışma başlatmıştık. Navigasyon araçlarını kullanıyoruz günlük hayatta. 19-25 Aralık döneminde 5.5 milyon insana ulaştık. 5.5 milyon kişinin navigasyonunda kalp kriziyle ilgili mesajlarımızı iletmiş olduk. Sigaranın kalp hastalığındaki en önemli risk faktörü olduğunu vurguladık. Egzersizi vurguladık. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, anormal kalp çarpıntısı belirtilerini önemseyin, kalp krizi belirtisi olacağını düşünün. Bu konularda mesaj verdik."
Kalp hastalığı olanlar covid 19'a yakalandığında neler oluyor sorusuna ise TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Cevat Kırma yanıtladı:
"Altta bir risk faktörü varsa bu hastalık ağır seyrediyor. Hastalar evden çıkmıyorlar. Depresyon da gelişti. Korkularından dolayı hastaneye gitmek istemiyorlar. Kalp krizleri evde geçirildi. Buna çare bulmak gerekiyor. Covid 19'dan hastanede tedavi olursunuz ama evde kalp krizini geçirirseniz ölebilirsiniz..Uzaktan sağlık hizmeti de artık verilmeli. Hastaya ulaşmak açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Covid 19'dan ölenlerde kalp hastalığı görülme riski yüzde 30 oranında."