Burun hem güzel ve işlevsel olmalı
“En çok konuşulan estetik operasyon hangisidir?” sorusunu yönelttiğimiz 10 kişiden 9’u “burun” dedi. Bir kişi de burun veya göğüs yanıtını verdi.
8.7.2011 12:22:45

Estetik operasyon uygulamalarına dayalı veriler, bu alanda önceliğin burun estetiğinde olduğunu gösteriyor. En görünen organ olduğu için burun yapısındaki değişiklikler hemen kendini belli ediyor.
Burun estetiği, görünümle ilgili olduğu kadar sağlıklı soluk almayı sağlayıcı etkisiyle de önem taşıyor. Bu konuda Anadolu Sağlık Merkezi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Duman bilgi verdi.

Burunun nefes almadaki rolü ve yüzün en dikkat çekici noktası olması nedeniyle görünümünün de önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Haluk Duman, burun estetiğinde dikkat çekici gelişmeler olduğunu vurguluyor ve “Estetik cerrahinin geldiği son nokta, ‘ameliyatlı burun düşer’ efsanesini bitirdi” diyor.

GÜNCEL GELİŞMELER


Prof. Dr. Haluk Duman, burun estetiği konusunda şunları söylüyor:
“Burundaki şekil bozuklukları kişileri mutsuz ederek, güven eksikliği yaratıyor. Burun estetiğinin, görsel açıdan estetik ve işlevsel olarak da nefes alma problemlerini ortadan kaldıracak şekilde yapılması gerekiyor. Günümüz teknolojisiyle estetik cerrahi son derece başarılı sonuçlar veriyor.
Burun estetiğinin amacı, tek başına bakıldığında güzel, ama yüzle beraber bakıldığında yüzün bir parçası olarak görülen, yüze uyumlu bir burun ortaya çıkarmaktır. Burun estetiği 18 – 20 yaşlarından itibaren uygulanabilmektedir.”

NASIL YAPILIYOR?

“Burun estetiği ameliyatlarında; burundaki fazla kıkırdak ve kemiğin çıkartılmasıyla şişkinlik ve şekil bozuklukları düzeltiliyor. Kullanılan yönteme bağlı olarak burunun boyutları küçültülebiliyor veya artırılabiliyor. Bu ameliyatlarda burun delikleri daraltılabiliyor, burunun sırtındaki kemik çıkıntılar alınıyor, burun ucunun veya köprünün şekli de değiştirilebiliyor. Ameliyatlarda ‘açık rinoplasti’ yöntemini tercih ediyoruz. Bu yöntemle burun ucu olarak adlandırılan kısmı görüp, ameliyat sırasında oraya girişimde bulunabiliyoruz. Açık rinoplasti ameliyatında burun ucunda simetri tam olarak sağlanabiliyor ve ihtiyaç olan bölgelere kıkırdak destekler yerleştirilip dikişlerle sabitleniyor. Böylelikle ameliyattan sonra burun şeklinin değişmesi riski en aza indirgenmiş oluyor. Bu yöntem sayesinde ‘Ameliyatlı burun bir süre sonra düşer’ yargısı da gündemden çıkıyor, geçerliliğini yitiriyor.”

AMELİYAT SONRASI


“Hasta, burun estetiği ameliyatından hemen sonra evine gidebildiği gibi, arzu ederse hastanede de bir gece geçirebiliyor. Ameliyata bağlı bir ağrı hissedilmiyor ancak ilk 24 - 48 saatte hastanın gözlerinin etrafında ödem ve şişlik olabiliyor. Bunlar zamanla azalıyor. Göz çevresindeki morluklar 7 - 10 gün arasında geçiyor. Burunun son şekline gelmesi ise 6 - 12 ay arasında oluyor.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 6.5.2024 00:59:47 tarihinde yazdırılmıştır.