Bebeğin ilk 1000 günü
Gebelik sürecinden bebeğin iki yaşına gelinceye kadarki süreç “ilk 1000 gün” olarak tanımlanıyor.
15.1.2017 21:34:58

Bebeğin anne karnında başlayan ilk 1000 günlük dönemi, gelecekteki sağlığını da şekillendiren en önemli süreçler arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu “ilk 1000 gün” hakkında bilgi verdi.

BEBEĞİN EN HIZLI BÜYÜME SÜRECİ

“Bu süreç bebeğin yaşamında önemli bir yer tutar. Gebelik ve emzirme dönemini kapsayan bu süreçte gebe olan annenin beslenmesi ve doğal olarak fetus evresindeki bebeği beslemesi, doğacak olan bebeğin bağışıklığından, motor ve zekâ gelişimine, görme yetisinde, IQ seviyesine uzanan uzun bir süreci etkileyebiliyor. 270 günlük gebelik süreci ve bebeğin doğumunu takip eden iki yılı kapsayan süreç olan İlk 1000 gün, bebeklerin gelecek sağlığı için en önemli dönemler arasında yer almaktadır. Bebekler bu dönemde hiçbir dönemde olmadığı kadar hızlı büyür ve zihinsel kapasitelerinin önemli bir kısmına ulaşırlar.”

OMEGA 3 EKSİK BIRAKILMAMALI

“Yetişkinlikte görülen diyabet, obezite ve kardiovasküler hastalıklar erken dönem beslenmeden kaynaklanabilir. İlk 1000 gün sürecinde Omega-3 yağ asitlerinden özellikle DHA yönünden iyi beslenemeyen çocukların görmeleri,  beyin fonksiyonları, motor ve zekâ gelişimleri daha geri olmakta, IQ’ları yaşıtlarından daha düşük bulunmaktadır.  Bu bebekler büyüdüklerinde yaşıtlarına göre ortalama 5 sınıf daha az eğitim görmektedir. Bu çocuklarda, ileriki yaşlarda  kronik hastalıklar,  kalp damar sistemi hastalıkları,   şişmanlık, tip 2 diabet, kanser vb hastalıklar daha fazla görülmektedir. Kronik hastalıkların fazlalaşması  hem kişinin ekonomisine hem de sağlık harcamalarının artmasına da yol açtığı için  sadece kişisel bir sorun değil, ülkenin bir halk sağlığı sorunudur.  İlk 1000 günde bebeklerin iyi beslenmesi  ülke gelirine de ortalama % 10’luk bir artış getirmektedir. İlk 1000 günlük dönemde PUFA adını verdiğimiz,   doymamış, uzun zincirli yağ asitlerinin,  özellikle  Omega 3’ün bebeklerin  nörolojik gelişimleri, görme,  zekâ ve motor  fonksiyonlarının gelişmesi  ve  inflamatuar reaksiyonların,  erken doğumlar ve prematürite komplikasyonlarının azalması,  preeklampsi gibi ciddi gebelik komplikasyonlarının  daha az görülmesi, lohusa depresyonunun daha az görülmesi  üzerindeki faydaları nedeniyle  gebe ve erken bebek  beslenmesinde çok önemli hale gelmiştir.”
Omega 3 ihtiyacının karşılanması için hamilelik sürecinde haftada 325 gr balık tüketilmesi öneriliyor. Deniz ürünlerinin sağlık açısından zararlı ögeler içermemesine dikkat edilmesi tavsiye ediliyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 3.5.2024 01:55:45 tarihinde yazdırılmıştır.