Bakanlıktan Ramazan uyarısı
Bir bardak su yetinip niyetlenmeyin; mutlaka iftar sahur ve ara öğün olmak üzere üç öğün yiyin. Ortalama 12 bardak su için sıvı kaybını telafi edin.
11.8.2010 15:54:56

Sağlık Bakanlığı Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle sağlık açısından tedbirli olunması uyarısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, vücudun sıvı ve mineral kaybının karşılanmasına özen gösterilmesi hatırlatılarak;”Yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir" denildi.
Vücudun gün içinde kaybedeceği suyun iftar – sahur arasında telafi edilebileceği belirtilerek “Sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soda, sebze suyu vb. sıvıların tüketilmesi” tavsiye edildi.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda, vücudun su ve tuz kaybı daha da artmaktadır. En az 12-14  bardak su içilmelidir. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran (tuz kullanımında herhangi bir tıbbi sakınca bulunmayan durumlarda) içilmesi önerilir. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlıdır. Bu nedenle daha dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Çocukların su ihtiyaçlarını fark edemeyecekleri ve kendilerini ifade edemeyecekleri göz önünde bulundurularak, sık sık kaynatılıp soğutulmuş su içirilmesine özen gösterilmelidir."
Açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiği hatırlatıldı.
Sahurun önemi şu sözlerle ifade edildi:
"Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin yaklaşık 15-16 saat olan açlık süresini 20 saate çıkardığı, bunun da açlık kan şekerinin daha erken düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olacağı unutulmamalıdır.
Sahurda ağır yemek yenilmemelidir.
Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise açlıklarını geciktirmek için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketme yolunu tercih etmeli. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmalı."


www.sagliktagundem.com sitesinden 20.5.2024 02:36:59 tarihinde yazdırılmıştır.