Aşırı obeziteye cerrahi çözüm
Beden kitle endeksi 40’ı geçen ve diyete rağmen kilo veremeyen aşırı obezlerin tedavileri konusunda Prof. Dr. Asım Cingi bilgi verdi.
28.8.2014 16:10:15

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Asım Cingi, aşırı obez hastaların tedavisinde cerrahi uygulama ile başarılı sonuçlar alındığını belirtiyor.
Çalışma koşulları ve beslenme biçimine bağlı olarak tüm dünyada artış gösteren obezitenin Türkiye için de yaygın sağlık sorunları arasında yer aldığını ifade eden Prof. Cingi, obezite tedavisiyle ilgili şunları söylüyor:
“Yaşam biçimi aşırı şişmanlığı tetikliyor. Beden kitle indeksi (vücut ağırlığı bölü -metre cinsinden- boyun karesi) değerinin 40’ın üzerinde olması morbid obezite olarak tanımlanır. Ne yazık ki, morbid obez hastaların tedavisinde kalıcı etkiye sahip etkin bir ilaç bulunmuyor. Tedavi amaçlı ilaçlar sınırlı etkiye sahip. Tedavi sürecinde verilen kilolar, ilaç bırakıldıktan sonra hızla geri alınıyor. Doktor kontrolünde beslenme ve egzersiz programının denenmesine rağmen kilo kaybı sağlanamayan morbid obezite hastalarına cerrahi tedavi uyguluyoruz.”

NÜFUSUN YÜZDE 30’DAN FAZLASI

Klinik çalışmalarını Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yürüten
Prof. Dr. Asım Cingi, morbid obezite ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Ülkemizde obezite sınırını geçen insan sayısı dünyadaki paralel şekilde hızla artıyor. Şu anda obezite erişkin nüfusun yüzde 30’undan fazlasını etkilemektedir. Obezitenin temelleri çocukluk çağında atılmaktadır. Bu nedenle ailelere çocuklarının beslenme alışkanlıklarını ve yaşam programlarını düzenlemede büyük sorumluluklar düşüyor. Doğum sonrası dönemlerde de kadınların obeziteye yakalanma riskleri artıyor.”

CERRAHİ YÖNTEMLE DURDURULABİLİR

“Giderek artan morbid obezite hastalığı her cinsiyetten her yaş grubundan herkesi etkiliyor ve giderek artmaya devam ediyor. Morbid obezitenin tedavisinde ise önemli bir rol oynayan cerrahi yöntem, mide bypass’ından, tüp mideden ve mide bandı seçeneklerinden oluşuyor. Her hasta için en uygun yöntem, hastanın yemek yeme alışkanlığı, beden kitle indeksi, diyabetinin olup olmaması, daha önce geçirdiği cerrahi girişimler göz önüne alınarak ve hastaların karar alma sürecine aktif katılımıyla belirlenmelidir. Cerrahi müdahaleden önce psikiyatristlere de büyük rol düşmektedir. Ameliyat olacak hastaların yemek yeme alışkanlıkları, yaşam tarzları ve cerrahi sonrası yaşama adaptasyonlarının uygun olup olmayacağı psikiyatrist tarafından değerlendirmelidir. Yine ameliyat öncesinde kadınlarda meme ultrasonu, gerekli hastalarda kolonoskopi ve hemen hemen tüm hastalarda gastroskopiyle değerlendirme yapılması gerekir.Komplikasyon oranını arttırması nedeniyle, cerrahiden en az 3 ay önce mutlaka sigara kullanımı bırakılmalıdır.”

ESTETİK İÇİN DEĞİL, SAĞLIK İÇİN

“Morbid obezite cerrahisinin, bu alanda uzmanlaşmış ekiplerin çalıştığı, ameliyat öncesi ve sonrası takiplerin düzenli yapıldığı, cerrahi girişimlerin dünya standartlarına uygun olduğu ve düşük komplikasyon oranlarının gerçekleştiği merkezlerde yapılması gerekir. Cerrahi tedavi estetik için değil, sağlık için yapılmalıdır. Operasyon sonrası evde takip döneminde yüksek ateş, kalp atımlarının hızlanması, karın veya göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi durumlarda vakit kaybetmeden cerrahi müdahalenin gerçekleştiği merkeze başvurulmalıdır. Operasyon sonrası, özellikle erken dönemde ağızdan yeterli miktarda günlük sıvı alımına özen gösterilmelidir. Sıvı gıdalarla beslenilmeli, günlük öğün sayısı arttırılmalı, tek seferde yüksek miktarda gıda alımından kaçınılmalı, ilerleyen dönemlerde de sıvı ve katı besinler aynı anda tüketilmemelidir.”

EN ÖNEMLİ FAKTÖR EKİP ÇALIŞMASI

“Morbid obezite cerrahisinin başarılı bir şekilde geçmesinde en önemli faktör ekip çalışmasıdır. Hastanemizde obezite konusunda çalışmalar yapan deneyimli ve geniş bir ekip bulunmaktadır. Bu ekibin içinde endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, spor fizyolojisi, beslenme uzmanları, anesteziyoloji bölümleri yer almakta, gerektiğinde göğüs hastalıkları, kardiyoloji gibi bölümlerce hastalar değerlendirilmektedir. Ekip mensuplarının, oluşabilecek komplikasyonlarla mücadele için gerekli altyapı ve deneyime sahip olmaları nedeniyle farklı güncel cerrahi teknikler düşük komplikasyon oranı ile başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Sonrasında da hastaların istenilen sağlık durumuna kalıcı olarak ulaşmasını sağlamak için düzenli takipleri yapılır.”

BU BESLENME ŞEKLİNİ BENİMSEYİN


Obeziteye yakalanmamak şunlara özen gösterin:
• Yüksek kalorili, düşük lif içerikli gıdalarla beslenmekten uzak durun.
• Öğünleri atlamayın. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayın.
• Akşamları geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
• Çok hızlı yemek yemeyin.

NOT:
Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin resmi adı;

İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'dir


www.sagliktagundem.com sitesinden 19.5.2024 06:32:58 tarihinde yazdırılmıştır.