Aşı reddi salgın hastalıkları artırıyor
Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Grubu aileleri uyardı. 20 bin ailenin aşıyı reddetmesinin hastalıkların artışına yol açabileceği hatırlatıldı.
17.4.2018 17:08:46

Türk Toraks Derneği'nin 21. Kongresi'nde aşı reddi v eartan kızamık vakaları da ele alındı. Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Güzin Cinel, Sağlık Bakanlığı’nın her yeni doğan çocuğa ulusal aşı takvimini uyguladığını belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye’de yılda 1.3 milyon bebek doğuyor. Bu aşı takvimi çerçevesinde Hepatit B,Tüberküloz, pnömokok, difterş, boğmaca,tetanoz, kızamık, kabakulak ve çocuk büyüdükçe bu alı takvimine uygun olarak koruma amaçlı aşı yapılıyor. Çocuğunun 0 yaştan, 6. ayı ve devamında aşıları yapılıyor. Ama son yıllarda aşı reddiyle çok fazla karşılaşmaya başladık. Özellikle 2016 verilerinde 10 bin kadar ailenin aşı reddinde bulunduğu bildirildi. 2017 yılında ise bu rakamın 20 bini aştığı dile getiriliyor”
AŞILARDA CİVA YOK, ÇOK AZ ALÜMİNYUM VAR
Aşı reddine neden olan konuların bilimsel bir dayanağı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Cinel, “Bu aşıların civa ve alüminyum içerdiği bunların ileride alzaymır gibi bir takım hastalılara neden olabileceği söylenmiş" diye konuştu ve ekledi:

"Ülkemizdeki aşılarda civa yok, alüminyumda bağışıklığı arttırmak için çok az konuluyor. Bu konulan alüminyum belki çevrede karşılaştığımız suda bile fazla vardır. Bunlar insanları tedirgin edici düzeyde değil ki ülkemizdeki aşı programı Aşı Danışma Kurulu, bilimsel tarafsız bir kurul, veriler incelenerek oluşturuluyor. Hiç kimse bir çocuğun bile sağlığını göz ardı etmek istemez. Biz toplum sağlığı ile uğraşıyoruz. Bir aşı programıyla herhangi bir bulaşıcı hastalığına karşı yaptığımız aşıyla hastalığı toplumda yüzde 98 azaltılmasını planlıyorken, her çocuğunun sağlığı bizim açıdan önemlidir. Bilimsel verilere dayanmayan bu tip bilgilerin medyada yer almasından tedirginiz. Bu durum ailelerle aşı reddine neden oluyor.”

KIZAMIKTA ARTIYOR

Son dönemde çocuk kliniğinde sıkça kızamık hastalığını görmeye başladıklarını dile getiren Doç. Dr. Cinel, “Kızamığı çok az görüyoruz derken son birkaç aydır kızamık arttı, birkaç yıldır boğmaca arttı. Ailelerimiz rahatlıkla çocuklarını aşılatabilir. Bireyin hakları önemli ama aşılama konusunda bir bireyin özerkliği toplumun yarından çok daha önemli değildir. Bizim için önemli olan toplum sağlığını korumaktır. diye konuştu.


www.sagliktagundem.com sitesinden 20.4.2024 17:14:12 tarihinde yazdırılmıştır.