Alerjik rinite ışık tedavisi
Hapşırık nöbetleri, yoğun burun akıntısı ve kaşıntıyla gelişen alerjik rinitte kullanılan ışık tedavisi umut veriyor. Opr. Dr. Oray Karaçaylı, yöntemin etkilerini anlattı.
1.2.2010 11:10:43

İSTANBUL-Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan biri olan alerjik rinitin tedavisinde rhinolight adı verilen ışık tedavisi kullanılıyor. Başarılı sonuçlar alınabilen yöntemle ilgili Memorial Ataşehir Tıp Merkezi’nden KBB uzmanı Op. Dr. Oray Karaçaylı alerjik rinit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

-RHIOLIHT NEDİR?

Medikal fototerapi(ışık)tedavisidir. Özel kompozisyonlu (%70 görünür ışık, %25 UVA ve %5 UVB)bir ışın tedavisidir. Rhinolight ağrısızdır, anestezi gerektirmez, anaflaksi(en ağır alerjik reaksiyon türü) riski yoktur, güvenlidir. Hastanın durumuna göre haftada 3 seans uygulanır. Hastanın mevsimsel veya yıl boyu süren alerji tanısına göre tedavi planlanır. Burun içi örtüsünün bu özel kompozisyonlu ışığa maruz bırakılması alerjinin oluşturduğu bağışıklık cevap seviyesini düşürerek etki gösterir.

ETKİSİNİ NE KADAR SÜREDE GÖSTERİYOR?

Bu tedavi uygulanan hasta 1-2 seans sonra, yaşam kalitesinde iyileşme başlar. Bu tedavi yöntemi hem mevsimsel hem de yıl boyu süren alerjide semptomlardan bağımsız kullanabilmektedir. Tedavi semptomları baskılar, burun tıkanıklığı, bol sulu burun akıntısı, damakta ve genizde kaşıntı, hapşırık nöbetlerini baskılayarak yaşam kalitesine ciddi katkı sağlar. Mevsimsel alerjik rinitte tedavi iki hafta sürer. Günaşırı her burun deliğine 2-3 dakika bu özel ışığın uygulanması ile gerçekleştirilir. Toplam altı seansta tedavi tamamlanır. Yıl boyu süren alerjide ise ilk hafta 3 seans ve sonra haftada bir seans olmak üzere sekiz seans şeklinde yapılır. 

KİMLERE UYGULANIR, KİMLERE UYGULANAMAZ?
İlaç tedavisi uygulanamayan hamileler, emziren anneler, profesyonel sporcular, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda başarıyla gerçekleştirilebilir. İlaç alerjisi olanlar ve diğer tedaviler ile antialerjik tedavilerden fayda göremeyen hastalara uygulanır.

Kimlere uygulanmıyor?
*14 yaşından küçüklere(yeterli klinik çalışma yoktur)
* Tedavinin uygulanmasının burun içi problemlerden dolayı uygun olmayan hastalara
* Aktif enfeksiyon geçirme döneminde (viral veya bakteriyel enfeksiyon veya nazofarenkste tümör varlığında yapılmaz.

Rhinolight tedavisinin istenmeyen tek etkisi burunda kuruluktur ki; bunu da vitamin A yağı ile başarılı bir şekilde tedavi edebilmektedir. Sonuçta bu kadar tedavi şeklinin tanımlandığı, toplumun % 15-30’unu etkileyen hayat kalitesini bozan alerjik rinitte rhinolight yeni bir umut ışığı barındırmaktadır.

 

 

 


www.sagliktagundem.com sitesinden 24.4.2024 04:54:28 tarihinde yazdırılmıştır.