“Yıllık izin fiili çalışmaya dahil”
Danıştay Beşinci Dairesi, aile hekimleriyle ilgili kararında yıllık izin hakkının anayasal bir hak olduğunu ve kişi aleyhine kullanılamayacağını belirtti.
25.9.2012 14:08:58

Danıştay, aile hekimlerinin yıllık izinde geçen sürelerinin yıllık çalışma sürelerine dahil olmasına karar verdi.
Danıştay Beşinci Dairesi, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğin in bazı maddelerinin iptali için TTB’nin açtığı davayla ilgili kararında diğer istekleri reddetti. Davaya konu edilen yönetmelikte (Ek-1) Aile Hekimliği Uygulamasında Atama ve Nakillerle İlgili Usul ve Esasların 2’nci maddesinin 6’ncı fıkrasında atama ve nakillere esas alınacak süernin belirlenmesiyle ilgili olarak “Ancak yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler fiili çalışmadan sayılmaz” ifadesi yer alıyordu. Danıştay Beşinci Dairesi, yıllık iznin anayasal bir hak olduğunu ve kişi aliyhine kullanılamayacağını belirterek bu cümledeki “yıllık izin” ifadesini iptal etti.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Danıştay’ın kararı üzerine bir genelgeyle yıllık izinde geçen sürelerin fiili çalışma süresine dahil edilmesi gerektiğini duyurdu. Kurum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy imzasıyla gönderilen genelgede şöyle denildi:
“… Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin Ek-1 Aile Hekimliği Uygulamasında Atama ve Nakillerle İlgili Usul ve Esasların 2’nci maddesinin 6’ncı fıkrası gereğince, aile hekimliği pozusyonunda görev yapmakta iken, aynı ilke başka bir aile hekimliği pozisyonuna nakil talebinde bulunan aile hekimlerinin, bu pozusyonda görev yaptıkları sürenin hesaplanmasında yıllık izinde geçirilen günlerin de ilgili karara istinaden fiili çalışmadan sayılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

YÖNETMELİK HAKKINDA

Danıştay Beşinci Dairesi 25 Mayıs 2010 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Türk Tabipler Birliğince açılan davada söz edilen istekleri kabul etmedi. Danıştay, davada belirtilen yönetmelik hükümlerinin hukuka uygunluğuna karar verdi.
TTB, açtığı davada aile hekimliği yönetmeliğinde yer alan şu konularda itirazda bulunmuş ve düzenlemelerin iptalini istemişti:
• Entegre sağlık hizmeti sunan merkezlerde aile hekimlerine nöbet tutturulması,
• İzin kullanan aile hekimlerinin ücretli izin hakkını ortadan kaldıracak şekilde kısmi ödeme yapılması,
• Misafir hastayla ilgili hizmetlerin karşılığında ücret ödenmemesi,
• Ek sağlık personeli ile temizlik, güvenlik, sekretarya gibi hizmetlerde görev alacak personelin aile sağlığı merkezlerinde bulunması gereken zorunlu personel arasında sayılmaması ve bu kişilerin çalıştırılması karşısında verilecek ücretin idare tarafından ödenmemesi,
• Açıldığı tarihteki hukuk kurallarına ve mevzuata uygun olarak açılmış aile sağlığı merkezlerinin yeni Yönetmeliğe uygun hale getirilmesi,
• TSM hekimlerinin, bu görevi sırasında kişileri muayene etme ve hastalık saptadığı olgularda hastaya tedavi planlayabilmesine olanak tanınmaması,
• Bakanlık dışında birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlarda yetkilendirilmiş aile hekimi olmayanların acil hallerde dahi tedavi verememesi.


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.3.2024 12:38:25 tarihinde yazdırılmıştır.