“Körfezden çıkan balıklar yenmemeli”
Prof. Dr. Koray, İzmir Körfezi’nde yetişen kefal ve pisi balıklarının içerdikleri ağır metaller nedeniyle sağlığa zararlı olabilecekleri söyledi.
18.11.2009 15:22:09

Kıyı bölgelerinde dip sularda yaşayan balıkların çevre kirliliğinden olumsuz etkilenebileceği bunun da balık tüketimi yoluyla insanlarda sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtildi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tufan Koray, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığıyla ortaklaşa yürüttükleri bir araştırmada balıklardaki toksin ve zehirli organizmaların incelendiğini söyledi.
İzmir Körfezi’nin kirlenmesini önlemek için yürütülen Büyük Kanal Projesinin yararlı olduğuna işaret eden Prof. Koray, ancak, proje tamamlandıktan sonra dahi Körfez’den çıkan balıkların yenmemesi gerektiğini belirtti.
Koray, şu bilgileri verdi:
Körfezde yetişmiş kefal türleri ve iç körfeze giren balıklar, pisi balığı gibi türler zehirli metaller içeriyor, bunlar arasında kanser yapıcılar da var. Bu açıdan Körfezden çıkarılan midyelerin de yenmemesi gerekir. Tabii aşırı tüketimden söz ediyoruz. Az miktarda yenilmesi zararlı olmayabilir. Bazı midyelerde hiç toksine rastlanmadığı da oluyor. İç körfezden toplanan midyelerden çok miktarda yemek risk bakımından Rus ruletine benzetilebilir.”
İzmir’de Bostanlı Balıkçı Barınağı ile Güzelyalı vapur iskelesi arasındaki hattın doğusunda kalan iç körfez, su ürünleri sirkülerine göre “avlanması yasak bölge” sayılıyor.


www.sagliktagundem.com sitesinden 20.4.2024 04:43:46 tarihinde yazdırılmıştır.