“Embriyon transfer sayısı 2 olmalı”
Prof. Dr. Cihat Ünlü: Sağlık Bakanlığı’nın 35 yaş altı kadınlarda yapılan tüp bebek uygulamalarında, embriyo transfer sayısını kısıtlanma kararı doğru; ancak bir yerine iki olmalı.
22.3.2010 18:50:30

SAĞLIKTAGUNDEM - TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, tüp bbek uygulamalarında çok sayıda embriyo transferi yapılmasının çoğul gebeliklere ve riskli doğumlara neden olduğunu, ancak bir yerine iki embriyo transferinin daha isabetli olacağını belirtti.
Türk Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nca 35 yaş altı kadınlardaki uygulamalarda embriyo transfer sayısının birle sınırlandırılması nedeniyle yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Sınırlamadaki amaç, çok sayıda embriyo transferi yapılmasını ve çoğul gebelikleri önlemektir. Çoğul gebelikler; düşük, erken doğum, bebeklerin uzun süreli kuvözde kalması, erken doğan bebeklerde ileride çeşitli organ hasarları oluşması ve gebelik esnasında anne ile ilgili ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması gibi birçok sağlık sorununa yol açmaktadır” dedi.
Bu tür sorunların önlenmesi için birçok ülkede embriyo transfer sayısına kısıtlama getirildiğini belirten Ünlü, şunları söyleri:
''Tüp bebek tedavilerinde birden fazla embriyo transfer edildiğinde gebelik şansı artıyor. Bu nedenle ülkemizin sosyo-ekonomik koşullarını düşündüğümüzde, bu sayının iki embriyo şeklinde değiştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Böylece hem ikiz üstü çoğul gebelikler önlenecek hem de hastanın gebe kalma şansı artacaktır. Aslında transfer edilecek embriyo sayısını belirlerken tek ölçüt hasta yaşı olmamalı. Yaşın yanı sıra, hastanın önceki başarısız tüp bebek denemeleri, sperm, yumurta ve embriyo kalitesi de her hasta için ayrı ayrı değerlendirilmeli. Ayrıca her merkezin, oluşan fazla embriyoları güvenle saklayabileceği 'Embriyo Dondurma' üniteleri olmalı. Böylece artan embriyolar saklanabilir ve ilerde çözülüp hastaya zahmetsizce transfer edilebilir.''

ÇOCUK BABASIZ BÜYÜTÜLMEMELİDİR
Prof. Dr. Ünlü, yurt dışından sperm ve yumurta bağışı (donasyon) yoluyla gebe kalmaya yasak getirilmesiyle ilgili görüşlerini de açıkladı. Bu yöntemi evli çitler gibi bekar kadınların da tercih edebildiğine değinen Prf. Ünlü şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede bu yöntem yasaklanmıştır. Bugün Türkiye'de pek çok çift yurt dışında tedavi görmektedir. Olaya insan hakları açısından baktığımızda, başka hiçbir yöntemle gebe kalamayan bir çiftle karşı karşıya geliyoruz. Öte yandan, genç, sağlıklı ve kolayca gebe kalabilecek bir kadının, etrafındaki erkekleri beğenmeyerek yurt dışında kaynağını tam olarak bilemediği bir spermle gebe kalması işin bir başka boyutu. Üstelik bu spermin sahibinin, kalıtımsal bir hastalığı, ciddi bir sağlık sorunu, bulaşıcı bir hastalığı ya da uyuşturucu bağımlılığı olabiliyor. Burada gözlerden kaçan çok önemli bir sorun daha var. O da, bir çocuğu bile bile babasız büyütmektir. Bir anne, bu durumu ilerde çocuğuna anlatmakta zorluk çekecektir.''


www.sagliktagundem.com sitesinden 3.5.2024 00:48:31 tarihinde yazdırılmıştır.