15 bin diyabetli çocuğa yakın takip
Okulda Diyabet Programı yürürlüğe girdi. 250 rehber öğretmene bu konuda eğitim verilecek, 60 bin broşür ilk ve orta öğreti okuluna asılacak.
17.11.2010 14:28:58

İSTANBUL-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Sağlık Bakanlığı ile Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği,  “Okulda Diyabet Programı”nı hayata geçirdi. Başlangıç olarak 250 rehber öğretmene tip 1 diyabet konusunda eğitim verilecek. Türkiye'de okul çağında 15bin diyabetli çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Çocukların her zamankinden daha fazla su içmesi, geceleri tuvalet için kalkmaya veya altını ıslatmaya başlaması, iştahı iyi olduğu halde kilo kaybetmesi diyabetin başlıca belirtileri. Türkiye'de her yıl 1500-1700 çocuğa da Tip 1 diyabet tanısı konduğu tahmin ediliyor. Çocukluk çağının sık görülen kronik hastalıklarından biri olan Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin kullanımı, hastalık kan şekeri takibi gibi nedenlerle evin yanı sıra okulda da yakın takip gerektiriyor. Diyabetli çocuklara erken tanı konması ve tedavinin gecikmesi nedeniyle ortaya çıkan ağır tablonun önlenmesinde aileyle birlikte öğretmenlere de önemli görevler düşüyor. 

Sanofi-aventis’in koşulsuz desteklediği “Okulda Diyabet Eğitim Programı” kapsamında, ülkemizdeki 650.000 öğretmen ve 16 milyon öğrenciye ulaşılarak çocuklarda diyabet belirtileri konusunda farkındalık oluşturulması planlanıyor.

The Marmara Taksim’de gerçekleştirilen Okulda Diyabet Programı Ulusal Tanıtım Toplantısı’nda, İstanbul’daki okullarda görev yapan yaklaşık 250 rehber öğretmene Tip 1 diyabet konusunda eğitim verilerek, program kapsamında öğretmenlerin üstleneceği rol hakkında bilgi verildi.

Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Marmara Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Abdullah Bereket ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, çocuklarda görülen Tip 1 diyabet tüm yönleriyle ele alındı.

Çocuk Diyabet Grubu Başkanı  Prof. Dr. Şükrü Hatun, MEB, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında diyabetli çocukların yaşam kalitelerini arttırmak için okullarda gerçekleştirilecek uygulamaları şöyle anlattı:
“Proje kapsamında; diyabet tanısı konan çocukların durumu bir mektupla okul idaresine bildirilecek. Ağır kan şekeri düşüklüğü olduğunda acilen kan şekerini yükselten Glukagon iğnesinin yapılması gerektiğinden, bu gibi durumlar için bu iğneden okul buzdolaplarında bulundurulacak. Okul hemşiresi veya ilgili öğretmen bu iğneyi yapabilir durumda olacak. Bu çerçevede öğretmenlere verilen ilk yardım kurslarında glukagon uygulanması da öğretilecek. Bu koşulların sağlanamaması halinde ise aileye ulaşılacak ve ‘112 Acil Servis’e haber verilecek. Öğrenciler kan şekeri düşüklüğü yaşadığında sınavın tekrarı sağlanabilecek. Diyabetli ı çocukların kan şekeri ölçümü ve insülin kullanımı için okullarda uygun mekânlar oluşturulacak. Diyabet tedavisinde beslenme önemli olduğu için bu çocukların sınıflarda ara öğün almalarına izin verilecek. Menüye tatlı yerine meyve konulacak. Diyabetli çocukların öğle yemeklerindeki karbonhidratlara dikkat edilecek. Yatılı ve pansiyonlu okullarda ders programları aksatılmadan diyabetli çocukların 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Diyabet, Sağlık Bilgisi dersinin müfredatında yer alacak. Programın daha sonraki aşamalarında okullardaki diyabetli çocuklara diyabet eğitim kitleri ulaştırılacak ve ihtiyacı olan çocuklara sosyal destek sağlanacak.”

Öğretmenlere Diyabet Mektubu
Okulda Diyabet Programı’nın kapsamında MEB'e bağlı tüm özel, resmi örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki öğretmen, öğrenci ve veliler için eğitim materyalleri hazırlandı. Programın uygulama adımları şöyle sıralandı:
- Çocuklardaki diyabetin belirtilerine dikkat çeken afişler, 60.000 ilk ve ortaöğrenim okuluna asılacak.
- Okul çocuklarında diyabet ve okulda diyabet bakımı konulu hazırlanan rehber de bütün okullara gönderilecek.
- ‘Öğrencim ve Diyabet’ isimli broşür tüm okullara elektronik ortamda gönderilerek öğretmenlere ulaştırılacak.
- Eğitim amacıyla hazırlanacak film bütün okullara dağıtılarak öğretmenlere yönelik ‘Çocuklarda Diyabet’ konulu eğitim verilecek.
- Programın uygulanmasıyla, yeni diyabet tanısı konan çocuklara taburcu olurken hastane tarafından öğretmenlerine ulaştırılmak üzere bir mektup verilecek.
- Diyabet hakkında bilgilerin yer alacağı, doktorlar tarafından imzalanacak mektupta, öğrencinin günde ne kadar insülin aldığı belirtilecek, doktorların, hemşirelerin ve diyetisyenin isimleri ve öğretmenin sorularını yöneltebileceği telefon numaraları da bulunacak.
- Yatılı ve pansiyonlu okullarda ders programları aksatılmadan diyabetli çocukların 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.


www.sagliktagundem.com sitesinden 4.5.2024 22:16:47 tarihinde yazdırılmıştır.