12 erkekten biri prostat kanseri
Kansere bağlı ölümlerde prostat kanseri ikinci sırada yer alıyor.
10.5.2017 16:42:48

Üroonkoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen, kanserin günümüz dünyasında insan hayatını tehdit eden hastalıkların başında geldiği söyledi. Sözen, şöyle konuştu:
"Prostat kanseri erkek popülasyonunda en sık görülen kanser türlerinden biridir. 2012 yılı istatistiklerine göre; dünya genelinde 1.1 milyon prostat kanserli olgu saptanırken, prostat kanserine bağlı ölüm 307 bin 481 kişide görülmüştür. Bu sonuçlar prostat kanserini akciğer kanserinden sonra kansere bağlı ölümlerde ikinci sıraya taşımaktadır. Prostat kanseri insidans ve prevalansı bölgelere göre farklılar gösterirken, en yüksek görülme oranı Kuzey Amerika'da, en düşük görülme oranı ise Güney Asya'dadır. Üroonkoloji Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre; erkek popülasyonumuzda prostat kanseri solid organ tümörü olarak en sık karşılaşılan tümördür. Son bilgiler ülkemizde de 12 erkekten birinin prostat kanseri olduğu yönündedir"

Prostatın mesanenin hemen altına yerleştiğini belirten Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Prostatın idrar yapma ve cinsel işlevler üzerinde önemli fonksiyonları olduğu belirtilen açıklamada, "Genç erkeklerde 15-25 cc boyutunda olan prostat, ilerleyen yaşla birlikte büyür. Prostatın büyümesinin sebebi testosteron ismi verilen erkeklik hormonudur. Bazı erkeklerde yıllar içindeki bu büyümeye bağlı olarak; sık idrara çıkma, idrarı boşaltmada güçlük, gece idrara çıkma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu durum bir çok erkekte görülen genellikle prostatın iyi huylu büyümesi sebebiyledir. Özellikle akşamları çay, kahve gibi sıvı gıdaları azaltmak, şikayetlerin azalmasına fayda edecektir" dedi.
 
Mesane kanserinden de sigara sorumlu

Sigaranın neden olduğu kanserler içinde yer alan mesane kanseri konusunda yeterince farkındalık olmadığı belirtiliyor. Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sümer Baltacı mesane kanserlerindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Ürogenital tümörlerle ilgili en önemli risk faktörünün sigara olduğunu ifade eden Baltacı, şöyle konuştu:
"Sigaranın en fazla risk faktörü olarak sayılabileceği ana tümör de mesane tümörüdür. Tüm dünyaya baktığınızda erkeklerde kadınlara göre üç kat civarında daha sık görülüyor. Dünyaya baktığınızda sekizinci sırada görülen bir kanser olmasına karşın, bizim ülkemizde üçüncü sırada görülen bir kanserdir. Sigaranın bırakılması hatta hiç başlanmaması mesane kanserinin koruyucu hekimlik adına en önemli noktalarından birisidir. "


www.sagliktagundem.com sitesinden 15.9.2024 13:21:02 tarihinde yazdırılmıştır.