Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

29 Mart 2024 Cuma
03:07
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5096) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Yeni tartışma konumuz TUS
Tıpta Uzmanlık Sınavı açık uçlu olsun mu olmasın mı? Soru bu. Yanıtı ise ÖSYM ve hekim meslek örgütlerine göre değişiyor.
6.2.2015 16:43:55

Tıp alanındaki tartışmalar hiç bitmez. Bunlara son olarak birçok hekimi yakından ilgilendiren Tıpta Uzmanlık Sınavı ile ilgili tartışmalar eklendi. 26.01.2015 tarihinde ÖSYM'nin resmi internet sitesinde 30 yıldır yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın artık açık uçlu yapılacağı yayınlandı. Yayınlandı yayınlanmasına ama bu karar, hekim meslek örgütlerinde de yeni bir endişeye yol açtı. Meslek örgütleri Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda açık uçlu soru yöntemiyle uygulanacak sınav sistemini kabul etmediklerini duyurdu ve “ÖSYM bizi dinle!” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Türk Tabipleri Birliği’nin ve tabip odalarının karşı çıktığı en önemli itiraz noktaları şöyle: Her an değişen ve gelişen, çok geniş bir literatüre sahip olan tıp alanında birçok öğretim üyesi farklı referans kaynaklara dayanarak eğitim veriyor. Uygulanacak yeni sınav sisteminde aynı cevabın farklı uzmanlarca farklı değerlendirilebileceği ihtimali en büyük endişe nedeni. Bunun önlenmesi için bir soruya verilen tüm yanıtların aynı kişi tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Meslek örgütlerine göre geniş bir öğrenci grubunu içeren böyle bir sınavda bu mümkün görünmüyor. Açık uçlu sorularla yapılan sınavın çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlara göre ölçme açısından bir üstünlüğü görülmediği belirtiliyor. Kısa ve net cevaplara dayanan bir sistemin ezbere dayalı sistemin daha da pekişmesine sebep olacağına dikkat çekiliyor. Optik form okuyucunun değerlendirdiği çoktan seçmeli sınavın sağladığı tarafsızlığın yazılı sınavda oluşabilmesinin zor göründüğü vurgulanıyor. Açık uçlu sınav sistemini de savunanlar var elbette. Tartışma konusu olan açık uçlu sınavın analiz etme ve sentez özelliklerinden dolayı yararlı olacağı düşünülüyor. Sınav sorularını hekimlerin hazırladığını, hekimler işlerini düzgün yaparsa problem olmayacağına inanıyorlar. Sonuçta; TTB ve tabip odaları imza kampanyasını tamamlayıp ÖSYM’ye iletecekler ÖSYM bu imza kampanyalarını dikkate alır mı, almaz mı şimdilik belli değil. Ama herkesin adil yapıldığı konusunda emin olduğu Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı yeni tartışmaların odağına sürüklemenin mantıklı göründüğünü söylemek de pek mümkün görünmüyor. “Var olan sınav sistemini daha iyisiyle değiştiriyoruz” dense bile bu beceriye sahip olmadığımız ortada. Medya her gün yeni bir sınav skandalını haber yapmaktan yoruldu. Ancak sistem değişikliğine karar verenler ve bunu uygulayanlar arasında yaşanan skandallarla ilgili beklenen rahatsızlık da gözlenmiyor. Var olan sistemin adil olduğu konusunda herkes hem fikir. Bu nedenle meslek örgütlerinin çekinceleri önemli.Türkiye son yıllarda sürekli değişen sınav sistemlerinin ardından yaşanan adaletsizliklerin yarattığı güvensizlikle baş etmeye çalışıyor. Buna bir de TUS eklenmesin.

Bu haber 881 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem