Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

24 Nisan 2024 Çarşamba
23:38
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5209) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Vatandaş bıçak parasını kime ödüyor?
Türkiye’de mesleklere duyulan güvene dair yapılan bir araştırmaya göre halk en fazla öğretmen, sağlık çalışanları, asker ve polislere güveniyor.
1.10.2015 00:22:36

Araştırma şirketi WIN/Gallup International’ın 60 ülkede 61 binin üzerinde kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği “Kime güveniyoruz” araştırmasına göre halkın öğretmenlere güven oranı yüzde 86, sağlık çalışanlarına güven oranı ise yüzde 81.
İktidarın halktan aldığı oyun nedeni olarak sağlığın ilk sırada olmasını da doğrular bir araştırma bu. Halk gerçekten sağlık çalışanlarına güveniyor. Ancak son haftalarda muhalefetten gelen eleştiriler ilginç bir tabloyu ortaya koydu.
Yıllarca iktidar tarafından sağlık çalışanları daha doğrusu hekimler “bıçak parası” almakla suçlandılar. Ama ilk kez muhalefet partileri tarafından “devlet bıçak parası alıyor” iddiası gündeme taşındı. CHP’nin doktor milletvekili Prof. Aytuğ Atıcı, medyaya yaptığı açıklamada hastalardan 11 ayrı noktada para alındığını eskiden 10 kişiden 1’i bıçak parası öderken, şimdi halkın yüzde 100’ünün devlete bıçak parası öder hale geldiğini ileri sürdü.
Rakamlar halkın cebinden ödediği katkı payı ve reçete parasının arttığını doğruluyor. SGK verilerine göre, 2011 yılında devlete sağlık için sigorta primi ödeyen vatandaşın cebinden ekstradan 1 milyar 785 milyon lira katkı payı ve reçete parası alınıyordu. Bu rakam 2014 yılında yüzde 215 artarak 5 milyar 600 milyon liraya çıktı. Vatandaşın cepten ödediği ücretlere şöyle bir göz atalım;
1. Alo 182 randevu ücreti: 4 lira
2. Aile hekimi muayenesi: 2 lira
3. Acil serviste yeşil alan uygulaması: 5 lira
4) Uzman doktor ücreti: 8 lira
5. Üniversite hastanesinde uzman doktor ücreti: 15 lira
6. Laboratuvar ve tetkikler için farklar alınıyor.
7. İlaçlar yazıldığında yüzde 20 fark ödeniyor.
8. Muadil ilaç farkı alınıyor.
9. 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira alınıyor.
10. 4 ilaçtan sonra ilaç başına 1 lira fark ödeniyor.
11. Ameliyat malzemesi için ücret farkı ödeniyor.
Bu tablo vatandaşın sağlıkta üstlendiği payın giderek arttığını ortaya koyuyor. Vatandaştan alınan pay bir finansman modeli olarak iktidar tarafından kullanılmaya devam eder ve gerekli önlemler alınmaz ise şikayetlerin artacağı da bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

Bu haber 1327 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem