Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

23 Nisan 2024 Salı
22:56
HAVA
DURUMU

 

  
Sedef hastalığı iki kat arttı
Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil. Ancak doğru bilinen yanlışlar yüzünden sedef hastaların sosyal hayatını olumsuz etkiliyor! Türkiye'de 1 milyon insanın sedef hastası olduğu belirtiliyor.
25.10.2016

Dünyada 125 milyon insanın sorunu olan sedef hastalığı, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.  Hastaların yüzde 60'ı yılda 26 gün işe gidemiyor. Hastalık deri hastalığı olarak bilinse de aslında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak kabul ediliyor. Türkiye'de 1 milyon insanın sedef hastası olduğu belirtiliyor.
29 Ekim Dünya Sedef Günü nedeni ile Psoriasis Derneği tarafından 25 Ekim’de  Shangri-La Bosphorus İstanbul Otel’ de bir basın toplantısı düzenlendi.

SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİL

Düzenlenen basın toplantısında konuşan, Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, şunları şöyledi:
“Sedef hastalarının sosyal hayatını etkileyen en büyük sorun, sedef hastalığının bulaşıcı zannedilmesidir. Mayıs 2014’ de Stockholm’de düzenlenen ’67. Dünya Sağlık Örgütü’ toplantısında sedef hastalığı bulaşıcı olmayan bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Sedef hastalığı, hastaların fiziksel olarak yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda sosyal yaşamlarında da birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Gündelik ve iş hayatlarında çevrelerindeki insanlar ve hatta kimi zaman aileleri tarafından dışlanan ve ‘Damgalanma’ sorunu yaşayan sedef hastaları psikolojik olarak büyük sorunlarla karşılaşmaktadır.’’ dedi.

SEDEF BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BOZUKLUĞU İLE İLGİLİ

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, hastalığın nedenleri ve tedavi süreci hakkında şu bilgileri paylaştı.
‘’Sedef hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklık sisteminin normal çalışmamasıyla ilgili olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemindeki bu bozukluk, derideki hücrelerin hızla çoğalmasına neden olur. Çoğalan bu hücreler, deri yüzeyinde birikmeye başlar. Tetikleyici faktörler arasında fiziksel travma, stres, enfeksiyonlar ve ilaçlar yer alır. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da, kontrol altına alınması ve normal yaşantıya devam edilmesi, yaşam kalitesi yüksek bir yaşam sürdürülmesi mümkündür. Sedef hastalığı uzman dermatologlar tarafından uygulanacak uygun tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir.’’ dedi.

SEDEFTE SİSTEMİK TEDAVİYE GEÇİLMELİ

Karadeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Yaylı ise tedavide yaşanan sorunlara dikkat çekti:
‘’Güncel psoriasis (sedef hastalığı) tedavisi, direkt olarak deriye uygulanan topikal tedaviler yanında, fototerapi ve sistemik tedavilerden oluşmaktadır. Ülkemizdeki hastaların önemli bir kısmının halen topikal tedaviler ile yönetildiğini açıktır. Sınırlı deri alanlarında hastalığı yaşayan hastalarımızda bu strateji bir yere kadar doğru olabilir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’nün de işaret ettiği güncel sorunumuz, sistemik tedaviler ile yönetilmesi gerektiği halde, halen topikal tedaviler ile yönetilen, bu nedenle hastalığın kontrol altına alınamadığı ve yaşam kalitesinin negatif yönde fazlaca etkilendiği, mutsuz orta şiddette ve şiddetli psoriasis hastaları vardır. Ülkemizde de, bu hastaların sayıları azımsanmayacak ölçüde fazla. Bu hastalarımızı topikal tedavilere göre konforu çok daha iyi olan, tablet, injeksiyon veya infüzyon şeklindeki çok daha etkili sistemik ilaçlarımız ile güvenli bir biçimde yönetebiliyoruz. Psoriasis hastalığının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen hekimler olarak tüm psoriasis hastalarını dermatologlarımız ile buluşturmak istiyoruz.’’

HASTALARA ÖZGÜVEN KAZANDIRILMALI

Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, ‘’Sevgili arkadaşlarım ben de sizler gibi aynı duyguları yaşıyorum sedefi tanımak ve onunla yaşamak oldukça zor ama onunla baş etmek zorundayız. Sedef tedavi edilebilen bir hastalıktır sansasyonel kişilere itibar etmeyiniz. Derneğimiz hastalara kaybettikleri özgüveni kazandırmak, onları sosyalles¸tirip topluma kazandırmak, daha iyi tedaviye eris¸imlerini sagˆlayarak yas¸am kalitelerini yükseltmek için 2010 yılından beri çalışıyor, yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim.” dedi.
Pspriasis Derneği ve Sedef Hastaları Dayanışma Derneği işbirliğinde Janssen’in koşulsuz katkılarıyla hastalığın bilinirliği konusunda gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Sedef Hastaları Dayanışma Derneği üyeleri ile 6 ünlü bir dergi için poz verdi ve hastalıkla ilgili mesajlarını paylaştı. Çekimlere katılan ünlü yazar ve Yaşam Atölyesi’nin Kurucusu Aret Vartanyan basın toplantısında söz alarak; “Bu çekimler vasıtası ile sedef hastalığı hakkında detaylı bilgi sahibi oldum, hastaların yaşadığı toplumsal sorunları dinledim. Hepimize önemli görevler düşüyor, bilmeliyiz ki; sedef bulaşıcı değil.”

Bu haber 1706 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem