Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Mart 2024 Salı
05:52
HAVA
DURUMU

 

  
Obezite tedavisi uzun soluklu olmal
Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof.Dr. Volkan Yumuk, obezitenin nedenleri ve tedavisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.
24.5.2018

Türkiye’de şişmanlığın hızla arttığı ileri sürülüyor. En son istatistikler nelerdir? Çalışmalar bu artışı doğruluyor mu?

Yeni çalışma henüz yok. Genel olarak bakıldığında 1999 yılında  yüzde 22.3’dü. 10 yıl sonra yapılan yüzde 33’ü buldu. Bu genel toplumdaki obezite prevalansı. Fazla kiloludan bahsetmiyorum. Beden kitle indeksi 30’un üzerinde olan kişiler. Yüzde 45-50 oranında bir artış oldu. İkinci 10 yılı doldurmak üzere. Artış mı, plato mu oldu bilemiyoruz. . 10 yılda bir yapılan ulusal prevelans çalışmasının yeniden yapılması lazım.

Obezitenin artışında temel faktörler neler?

Obezitenin artış sebebi çevresel faktörlerle ilgili. Beslenmedeki dengesizlikler, hareketteki dengesizlikler etkili. Çok gıda alımı etkili. Şehir ve kırsal alan farkı var. 

Obezitenin tedavisinde neden istenilen sonuca neden ulaşamıyor? Bireysel ve sağlık organizasyonu açısından değerlendirir  misiniz?

Hastalığın ana nedenleri biliniyor. Önlemler yeterince alınmıyor. Doğru yerlerden destek alınması lazım. Bu hizmetin standardizasyonu lazım. Deneyimli, yetişmiş personel hizmet vermeli. Halkın ve personelin eğitimi aşamasındayız. Sağlık Bakanlığı’nın ve derneklerin bu çalışmayı yapması lazım. Medya çok önemli, medyadan da eğitim vermemiz gerekiyor ama yanlış şeyler ön plana çıkıyoruz. Bu konuda mucize yok. Hastalar yanlış yerlere gidip boşa zaman geçiriyor. Obezite tedavisinde mucize yok.

Türkiye’de yaşayan bir obezite hastasına siz tedavi için ne önerirsiniz?

Bilinen obezite merkezlerine gidilmesi lazım. Kamu, üniversite ya da özel hastanelerin obezite merkezlerine gidilmesi lazım. Obezite poliklinikleri var. Bilinen, güvenilir özel merkezlerin tercih edilmesi lazım. Obezite deneyimi olan hekimlere gidilmesi lazım. Hekim tedavinin yönetimini yapıyor. Böyle bir tedaviye başlaması gerekiyor.

 Şişman insanlar bıkkın, hemen kilo vereyim diye düşünüyor. Bu iş uzun soluklu olmak zorunda mı?

Bu iş uzun soluklu bir iş. Kilo vermek-almak ana konu değil. Fazla yağ dokusunun yarattığı riskler ve diğer hastalıklar önemli. Bunlar insanı hem hasta ediyor, hem de öldürüyor. Tedavi geniş kapsamlı ve uzun süreli. Peşini bırakmamak lazım. Hastanın iyi eğitilmesi lazım, beslenme ve fiziksel aktivite konusunda. Aksi halde verdiğiniz kiloları alıyorsunuz.

Diyet yapanların sadece yüzde 5’inin başarılı olduğunu gösteren çalışmalardan söz ediliyor. Obezite tedavisindeki başarının standardı nedir? Başarı 38 beden mi olmak?

Başarı sağlık açısından değerlendirilmeli. Riskleri tip 2 diyabet riskini azaltıyorsak bu başarıdır. 4 kilo bile verseniz önemli. Anlamlı oranda diyabet riskini, tansiyon riskini, karaciğer yağlanmasını, dizlerdeki kireçlenme riskini azaltıyorsunuz. Bizim hedefimiz başlangıç ağırlığın yüzde 5-10’unu altı ayda verilmesi. Ayda en az 2 en fazla 4 kilo verilmesi gerekli. Kas dokusunu korumak bizim için çok önemli.

Obezitede bağırsaklardaki mikrobiyotanın çok önemli rolü olduğunu ileri süren çalışmalar açıklandı. Tedavide probiyotikler ne kadar etkili?

Bağırsak sistemiyle ilgili çalışmalar var. Ama herkese uygulanacak alınmış sonuçlar yok. Anti obezite tedavisinde ilaçları tercih ederim. Probiyotikler de destek olarak eklenebilir. Özel anlam yüklemek için geniş çalışmalarla sonlandırılması lazım.

Çocukluk çağı obezitesi için ailelere ne önerirsiniz?

Aileler çocuklarını fiziksel aktiviteye yönlendirmeli. Sağlıklı beslenme konusunda da aşırılığa kaçmadan tercih yapmalı. Çocukları abur, cuburdan uzak tutacaklar. Sorun olunca da pediatrik endokronoloji uzmanına gitmeliler.

Obezite Araştırma Derneği olarak kongre yapıyor, doktorları eğitiyorsunuz. Halka dönük ne yapıyorsunuz?

Obezite dergimiz vardı. Onu basıyorduk şimdi internette yayınlayacağız. Halk eğitimleri eskiden yapıyorduk. Halk eğitimlerine tekrar başlıyoruz. Derneğin hasta konseyi oluşturma çalışması var. Hastaların bize tedavide yol göstermeleri açısından hastalardan yararlanmamız lazım..

Bazı obezite ilaçları piyasadan çekildi? Şu anda tedavide hangi tip ilaçlar kullanılıyor?

Gıdadaki yağı azaltan bir ilaç var. Psikiyatrik ilaçlardan da destek alıyoruz. Yeni bir ilaç giriyor piyasaya. İştahı baskılayan bir ilaç. Amerika’da çıkmış üç ilaç var. Avrupa’da biri izin aldı. İlaçların onaylanması uzun sürüyor. Bu nedenle hastalar ameliyat olmayı tercih ediyor. Ben hekim olarak ilacların güvenilir olduğunu düşünüyorum. Bitkisel diye birçok kontrolsüz madde satılıyor, bunları kullanan hasta da karaciğer yetmezliği ile geliyor.  İlaçların kimler tarafından kullanılacağı iyi planlanmalı.

Mide küçültme ameliyatlarıyla kilo verilmesinde de bir suiistimal söz konusu. Hastalara kilo aldırılıyor sonra da ameliyat yapılıyor? Buradaki standart ne olmalı?

Ameliyattan önce diğer seçenekler denenmeli mutlaka. Cerrahi dışındaki tedavi hizmetini veren bir merkezden hizmet almalı. Obez kişiyi, doktor, diyetisyen, klinik psikolog değerlendirecek. Bu tedavi sürecinden altı ay sonuç alınamıyorsa yönlendirilmeli. Beden kitle indeksi 40’ın üzerinde ise bu ameliyat yapılmalı. Buna bir konsey karar vermeli. Hasta eğitilmez ise mide ameliyatı olsa da önce kilo veriyor sonra tekrar alıyor.

Bu haber 5772 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem