Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Nisan 2024 Cuma
15:48
HAVA
DURUMU

 

  
Kanser tedavisinde yenilikler
Tük Tıbbi Onkoloji Derneği’nce düzenlenen “Best of ASCO® 2014 İstanbul” toplantısında kanser tedavisindeki gelişmeler ele alındı.
27.6.2014

(NOT: Bu haberdeki bilimsel bilgilerin ayrıntıları için lütfen "Onkolojide son gelişmeler" başlıklı habere bakınız.)

Bu yıl beşincisi düzenlenen “Best of ASCO® 2014 İstanbul” toplantısında bağışıklık sisteminin kanser tedavisinde yeri ve önemi, melanomla ilgili çalışmalar, meme kanseri ve prostat kanseri tedavisinde sağlanan gelişmeler anlatıldı.
Toplantı, İstanbul’da 21-22 Haziran günlerinde CVK Park Bosphorus Otel’de yapıldı. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenen American Society of Clinical Oncology-ASCO’daki çalışmalar hakkında bilgi verdi ve “Dünya çapındaki bu toplantılarda öne çıkan gelişmeleri Türk hekimlerle paylaşmak için 5 yıldır Best of ASCO®’yu düzenlediklerini” söyledi.

KANSER TEDAVİSİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ


Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gökhan Demir, kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin önemini anlattı. Demir, “Check Point Blokerler denilen yeni ilaçlar kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin kullanılmasını yeniden gündeme getirmişlerdir. Yakın gelecekte tüm kanser hastalarının %60’ında bu tedavilerin de tedavinin bir parçası olarak kullanılacağı düşünülmektedir. Çünkü biliyorsunuz bağışıklık sistemi çok güçlü bir sistem. Bağışıklık sistemini daha detaylı öğrendiğimiz, daha farklı moleküller tanıdığımız bir toplantı oldu.”

METASTATİK PROSTAT KANSERİ

Prof. Dr. Ahmet Özet de, ASCO 2014 kongresinde metastatik prostat kanserinin tedavisinde standart tedavi yaklaşımını değiştiren önemli bir klinik çalışmanın sonuçlarının sunulduğunu belirtti. Sağ kalımı uzatma çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Özet, son çalışmaları anlattı ve “Bu çalışma sonucuna göre prostat kanseri tedavisinde halen uygulamakta olduğumuz standart yaklaşım değişecek ve docetaxel kemoterapi uygulaması bir basamak öne alınacaktır. Hastaların anti androjen tedaviye direnç gelişmesi beklenmeden kemoterapi uygulamasına özellikle performans durumu tedaviyi tolere edebilecek hastalara başlanacaktır.”

MALİGN MELANOM TEDAVİSİ

Prof. Dr. Alper Sevinç Malign Melanom tedavisindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Gelişmelerin bağışıklık sistemi ve hedefe yönelik tedaviler olarak değerlendiren Dr. Sevinç, İmmünoterapi ilaçlarının tedavi sürecine eklenmesiyle tümörün daha tanınır ve tedavi edilir duruma geldiğini belirterek bunun sağladığı kolaylığı anlattı.

8 KADINDAN 1’İ MEME KANSERİ

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faysal Dane, meme kanseri konusunda bilgi verdi. Dr. Dane, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını hatırlatarak, son çalışmalarda elde edilen sonuçlarla ilgili olarak “Yapılan iki büyük çalışmanın ortak sonuçları, daha önce erken evre meme kanserinde menapoza girmiş hastalarda etkinliği gösterilmiş olan aromataz inhibitörü ilaçlarının menapozun tıbbi yollarla sağlanması halinde genç hastalar için de kullanılabileceğini göstermiştir. Dolayısı ile bu hastalar için yeni bir tedavi seçeneği doğmuştur” dedi.

ÇALIŞMALARDA OLUMSUZ ETKİLER

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Abalı, Türkiye’de kanser hastalarının tedavi imkânlarının genişlediğini söyledi. Dr. Abalı, Türkiye’deki hastaların dünyadaki en gelişmiş tedavi olanaklarına erişebildikleri belirterek, “Şu an için daha çok bilgi tüketicisi konumundayız. Yurt dışından gelen birçok klinik araştırma ülkemizde yürütülmekle birlikte, ülkemizden çıkan pratiği değiştiren çalışma sayısı maalesef azdır” dedi.

Bu olumsuzluğun araştırmaya ayıracak para ve zaman yokluğundan kaynaklandığını vurgulayan Dr. Abalı, şunları söyledi:
“Ülkemizin artık bilgi ithal ettiği kadar ihraç etmesi zamanı da gelmiştir. Bu hedefe ulaşmak için uygun kanuni ortam, finans, bilgi ve zaman problemlerinin hızla çözülmesine ve hedef doğrultusunda bazı yeniden yapılanmalara ihtiyaç vardır.”

Bu haber 2024 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem