Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

16 Nisan 2024 Salı
07:51
HAVA
DURUMU

 

  
İnme, yılda 6 milyon can alıyor
Dünyaca ünlü nörologlar “sessiz salgın” inmeyi tartışmak için İstanbul’da, 9. Dünya İnme Kongresi’nde buluştu. İnmenin pek çok ülkede ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı ve birinci engellilik nedeni olduğu vurgulandı.
27.10.2014

Dünya sağlık verilerine göre, yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bunlardan 6 milyonu yaşamını yitiriyor. İstatistikler dünya genelinde her 6 kişiden birinin hayatlarının bir döneminde inme geçireceğini ortaya koyuyor.
Dünya İnme Örgütü (WSO), 22-25 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 9’uncu kongresinde inmeye ilişkin veriler paylaşıldı ve acil eylem çağrısı yapıldı.

Tüm dünyada bugüne dek yaklaşık 33 milyon kişiyi etkileyen inme, istatistiklerde halen en başta gelen ikinci ölüm nedeni ve en önemli engellilik nedeni olarak yer alıyor. Yakın bir gelecekte inme oranlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bugünkü rakamlara bakıldığında yaştan ve cinsiyetten bağımsız olarak her iki saniyede bir, bir kişi inme geçirirken her 6 saniyede bir, bir kişi hayatını kaybediyor.
Bu yıl Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan ve dünyaca ünlü uzmanları bir araya getiren kongrede, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilen inme ile ilgili çalışmalar anlatıldı.
Kongrede ele alınan konu başlıkları arasında “Zaman beyindir”, “Ben kadınım – inme beni etkiler”, “Hızlı düşün, hızlı hareket et”, “İnme tedavi edilebilir - inme uzun vadede yönetilebilir” temaları öne çıktı.

İNMEYLE MÜCADELEDE HAREKETLİ YAŞAM TARZI ÖNEMLİ

Dünya İnme Örgütü Başkanı (WSO) Prof. Dr. Stephen Davis, 9. Dünya İnme Kongresi Başkanı Prof. Dr. Werner Hacke, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dünya İnme Kongresi Eş Başkanı, Türkiye Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşad Kutluk, Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı,Türkiye İnme Destek Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Damar Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Uzuner, daha önce inme geçiren Emine Dereli ve Mehmet Özen’in konuşmacı olarak katıldığı kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında inmenin yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilecek bir sağlık sorunu olduğu vurgulandı. Toplantıda, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, dengesiz beslenme ve diyabet gibi birbirleri ile ilişkili risk faktörlerinin önlenmesi ile inmenin önlenmesinin mümkün olacağı mesajı verildi.

“İNME GELDİĞİNDE HIZLI DAVRANIN: ZAMAN BEYİNDİR!”

Basın toplantısında konuşan WSO Başkanı Prof. Dr. Stephen Davis, inme belirtilerine karşı ne kadar hızlı davranılırsa o derecede beyin hücrelerinin korunduğunu söyledi. Prof. Dr. Davis, “Kaybedilen zaman, kaybedilen beyin fonksiyonu demektir. İnme belirtileri ortaya çıktıktan sonra inmeyi tedavi etmek için fırsat penceresi oldukça sınırlıdır. Sizin ya da yakınınızdaki birinin inme geçirdiğini düşünüyorsanız derhal en yakın hastaneye gidin. Belirtiler birkaç dakika içinde ortadan kaybolsa dahi ambulansı arayın çünkü bu yaklaşmakta olan potansiyel güçlü bir inmeyi önlemek için son fırsatınız olabilir” uyarısında bulundu.
Prof. Davis, inme geçiren kişilerin deneyimli doktor, hemşire ve terapistlerin bulunduğu, uzmanlık alanı inme olan merkezlere başvurması halinde hayatta kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve kalıcı hasarın daha az bir oranda tutulabileceğini vurguladı.
İnmenin tıbbi açıdan acil bir durum olduğunu hatırlatan Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Kürşad Kutluk ise inme riskini ve tehlikesini azaltmak için herkesin alabileceği 6 önlemi şöyle sıraladı;
• “Kişisel risk faktörlerinizi bilin; yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolünüzü kontrol altına alın.
• Fiziksel olarak aktif olun ve düzenli olarak egzersiz yapın. Sağlıklı bir vücut ağırlığı edinin ve koruyun.
• Tansiyonunuzu düşük tutmak için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
• Alkol tüketimini sınırlandırın.
• Sigara dumanından kaçının. Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için derhal yardım alın.
• İnmenin uyarı niteliğindeki işaretlerini tanımayı öğrenin.”

5 KADINDAN 1’İ İNME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Dünya İnme Örgütü’nün (WSO) küresel inme salgınına karşı acil eylem çağrısında bulunduğunu belirten Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı,Türkiye İnme Destek Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk de WSO’nun yürüttüğü “Ben Kadınım – İnme Beni Etkiler” projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Ben Kadınım projesi ile kadınların inme geçirme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Her 5 kadından biri inme riskiyle karşı karşıyadır ve kadınların inmeye bağlı ölüm oranları erkeklerden daha yüksektir. İnmeye bağlı her 10 ölümden 6’sı kadınlarda meydana gelmektedir. Bunun nedeni, inmenin kadınlarda hayatın daha ileri dönemlerinde meydana gelmesi ve bu dönemde sonuçların daha ciddi olmasıdır. Ayrıca birçok önemli inme risk faktörü kadınlarda daha sık görülmektedir.”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Damar Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Uzuner ise yeterince tanı koyulmayan ve yeterince tedavi edilmeyen bir kalp rahatsızlığı olan atriyal fibrilasyonunun önemine dikkat çekti. Atrial fibrilasyonun inme için büyük bir risk oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Uzuner, WSO’nun kalp krizi geçirmiş, kendisine herhangi bir kalp rahatsızlığı tanısı konmuş ya da kalp ritmi düzensiz olan kişilerde bir inme vakasının meydana gelmesini önlemek için düzenli sağlık kontrolü tavsiye ettiğini belirtti.

Bu haber 661 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem