Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Mart 2024 Perşembe
17:59
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5053) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Hastalıkta sahipsiz kalmayın
Uzmanlaşma, teknoloji ve tetkiklerin aşırı kullanımı, hastayı tanıya giden yolda sahipsiz bırakıyor. Benim önerim çok iyi bir iç hastalıkları uzmanı bulmanız ve kendinizi ona emanet etmeniz.
20.11.2014 11:56:12
Sayıları hızla artan tıp fakülteleri ve meslek örgütlerinin usanmadan gündeme getirdikleri“kalite düşüyor” kaygıları. Bu konu hemen herkesin sağlığını yakından ilgilendiriyor. Çünkü yeterli altyapı oluşturmadan birbiri ardınca açılan birçok fakültede yeterli eğitim verilemiyor. Bu da mezun olduğunda kendi bilgisinden çok tahlil ve teknolojiden medet uman bir doktor tipinin oluşmasına neden oluyor. Bir de sağlık sistemindeki aşırı hasta yığılmasını bu soruna eklerseniz ortaya tuhaf bir tablo çıkıyor. Sırada bekleyen 100 hastaya bakmak zorunda kalan hekimler hastayı muayene bile etmiyor ya da edemiyor. Tahlil ve raporu görmeden hastaya tanı koymaktan çekiniyor. Sonuçta da ne mi oluyor? Hastaya genellikle tanı konulamadığı için, şikayetler ortadan kalkmıyor ve hasta, doktor doktor dolaşarak vaktini ve parasını harcamaya devam ediyor. Düşünün bir bel ağrısı sorununuz var. Eğer ilk başvurduğunuz hekim size gerekli zamanı ayırıp muayene etmiyorsa kadın hastalıkları uzmanı, ortopedi uzmanı, beyin ve sinir hastalıkları uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere birçok hekime başvurmak zorunda kalıyorsunuz. Tabii ki bu örneklerin yanı sıra doktorluk mesleğinin gerçek bir sanat olduğunu ortaya koyan birçok hekim olduğu için hem sağlık haberciliği açısından hem de sağlık açısından umudumu koruyorum. Burada benim sizlerle paylaşmak istediğim konu, bir sağlık sorunu olduğunda kendinizi, sizi muayene etmekten çekinmeyecek bir iç hastalıkları uzmanına emanet etmeniz. İyi bir iç hastalıkları uzmanının tanıya giden yolda size vakit kaybettirmeyeceğini ve gereksiz tahlil, tetkik gibi masrafları en aza indireceğini garanti edebilirim. Katıldığım bir Türk İç Hastalıkları Kongresi’ne başkanlık yapan Prof. Dr. Hasan Yazıcı’nın bir sözünü hiç unutmuyorum. Prof. Dr. Yazıcı:“Uzmanlaşmanın bu kadar arttığı bir dünyada her hastalık için bir uzman bulmaya çalışan hasta sonuçta ortada kalıyor. Hastanın hastanede sahibi olmuyor” demişti. Size de önerim bir sağlık sorunu çıktığında aşırı bilgi, aşırı teknoloji ve tetkik kaosundan korunmak için kendinize kılavuz olarak iyi bir iç hastalıkları uzmanını seçin ve ortada kalmayın.
Bu haber 982 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem