Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

26 Nisan 2024 Cuma
00:25
HAVA
DURUMU

 

  
Eğitilmiş hücreyle kan kanseri tedavisi
Kan kanseri hastalarının kendi bağışıklık sistemi suni olarak kendi kanserine karşı duyarlı hale getirildi. Kanserin yok edilmesi sağlandı. Bu tedavi yöntemi akut lösemi ve lenfoma hastalarında uygulandı. Şu anda tedavinin maliyeti 250 bin TL.
7.3.2018

Antalya’da yapılan 10. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi’nde kanserli hastalardan alınan savaşçı hücrelerin özel olarak eğitilmesi ve hastaya yeniden verilmesiyle hızlı ilerleyen akut lösemi ve lenfomaların tedavi edilebildiği açıklandı. Hastanın kendi bağışıklık sisteminin suni olarak kendi kanserine karşı duyarlı hale getirilerek kanserin yok edilmesinin sağlandığı vurgulandı.
İspanya’daki Josep Carreras Leukaemia Research Institute,’da görev yapan Dr. Alvaro Urbano Ispizua kongrede yaptığı açıklamada CAR T Hücre Tedavileri konusunda bilgi verdi.  Dr. Alvaro Urbano bu yöntemle yedi akut lösemi hastasının tedavi edildiğini, hastalığın bir yıldır nüks etmediğini söyledi. Tedavinin ağırlıklı olarak Amerika ve Çin’de uygulandığına işaret eden Urbano, “Biz İspanya’da bir hastamızın annesinin verdiği 1 milyon euro ile bu tedavileri gerçekleştirebildik” diye konuştu ve ekledi:
“Bağışıklık sistemi vücuda dışarıdan giren maddeleri yabancı olarak kabul eder ve saldırarak yok etmeye çalışır. CAR T hücre tedavisi, bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve T lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin laboratuvarda belli bir kanser türüne karşı duyarlı hale getirilerek hastaya verilmesi ilkesine dayanmaktadır. CAR T hücre tedavisinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bağışıklık sistemi ve kanser ilişkisi hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemi, vücuda yabancı maddeleri bu maddelerin yüzeyinde bulunan ve antijen adı verilen yapılar aracılığıyla tanır ve imha eder. Kanser hücreleri de yüzeylerinde bulunan özel bazı antijenlere sahiptir, ancak bağışıklık sistemi hücreleri (özellikle T lenfositler) bu antijenleri her zaman tanıyamaz, dolayısıyla kanser hücrelerinin vücuda yabancı olduğunu anlamakta zorluk çeker. Bu durum kanserin yayılmasını kolaylaştırır. T lenfositler bir kanser hücresinin antijenini tanımak için reseptör adı verilen yapıları kullanırlar. Reseptörlerin yardımıyla kanser hücresi üzerindeki antijene yapışıp onu ortadan kaldırırlar. Ancak uygun reseptöre sahip değillerse kanser hücresine bağlanamazlar ve hücrenin imha edilmesine yardımcı olamazlar. CAR T hücre tedavisinde öncelikle bir kanser hastasının kanından T lenfositleri toplanır. Daha sonra laboratuvarda bu T hücreler üzerinde hastada bulunan kanserin antijenini tanıyan insan yapımı reseptörler (kimerik antijen reseptörü veya CAR olarak adlandırılır) yerleştirilir. Takiben, kansere saldıracak bu T hücreleri, hastaya damar yolu ile geri verilerek kanserli hücrelerle savaşması sağlanır. Bir hastanın tedavi maliyeti 60 bin euro’yu buluyor. Tedavi uygulandıktan birkaç ay içinde yanıt alıyoruz. Hastalar iyileşiyor. Organ kanserlerinde de bu tedavi seçeneği konusunda çalışmalar sürüyor.”
Dr. Alvaro Urbano Ispizua  labarotuvar ortamında ki zorluğun genetik kodu oluşturma süreci olduğunu belirterek,  şöyle devam etti:
“Genetik kodu oluşturduktan sonra bu kodun doğru yere gitmesini sağlamak zorundasınız. Bu kodun gideceği yer hücrenin çekirdeğidir. Bunu yapabilmek için oluşturulan genetik kod bir virüsün içine yükleniyor. Virüs sizin içine koyduğunuz o genetik bilgiyi hücre içinde çekirdeğe taşıyor ve orada o hücrenin DNA’sına entegre olmasını sağlıyor. Ondan sonra o DNA üzerinden o proteinler üretiliyor. O hücrenin yüzeyinde ifade ediliyor. Bu şekliyle kanseri tanır hale getiriliyor. O kanserle ilgili bilgi içeriyor. Böylece onları tanıyacak o bilgiyi o hücreye vermiş oluyoruz. Bu şekliyle yapılması son derece güç ama kişiye özel tedavi, o kişinin kanserine özel bir tedavi yöntemidir. Yani her kişi için laboratuvarda ayrı ayrı üretmeniz gereken bir ilaçtır. Böyle olunca da dünyanın her tarafında yapılamıyor. ABD ve Çin de bu yapılabiliyor. Avrupa bu konuda biraz geri kalmış durumdadır. Barcelona da bunu becerdik”
Toplantıda Amerika Birleşik Devletlerinde kan ve lenf kanserlerinde kullanımı onaylanmış iki CAR T hücre tedavisi bulunduğu, bu tedavilerin uzun süreli tam iyileşmeyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı henüz aydınlığa kavuşturulamamış olsa da birçok hasta tedaviden yarar görüldüğü belirtildi. CAR T hücre tedavisine bağlı ölümcül olabilecek yan etkiler de gözlendi.  Bilim adamları bu tedavi türünün uzun dönem yan etkilerini de araştırıyor. Farklı kanser türlerini tedavi etmeye yönelik diğer CAR T hücre tedavi çalışmaları ise devam ediyor.

Bu haber 6037 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem