Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Mart 2024 Perşembe
21:17
HAVA
DURUMU

 

  
Doğum kontrol hapı tehlikeli mi?
Her cinsel ilişkide gebe kalma endişesi yaşanmaması için çiftlerin birlikte karar verip uygulamaları gerekiyor.
7.7.2016

Eşler arasındaki ilişkilerde çocuk edinmek için gebe kalma isteği ne derece önemliyse, gebelikten korunmak da o derece önemli sayılıyor. Hatta, her ilişki sonucu bir gebelik yaşama endişesi kadın için de erkek için de normal dışı gerginlik nedeni olacağı için, hayatın büyük bir döneminde korunma isteği çok daha önem kazanıyor.

Gebe kalma konusunda olduğu gibi gebelikten korunma konusunda da izlenecek yolu belirleme, sorunsuz ilişki için takvim oluşturma ve korunma yöntemi seçme konularında uzman desteği almak en doğu davranış olarak tanımlanıyor.

Gebelikten korunma yöntemleri olarak geri çekme, prezervatif kullanma, spirel takma, doğum kontrol hapı alma belli başlı uygulamalar sayılıyor.

Veriler, normal cinsel ilişkide bulunan ve geri çekme ile korunan her dört kadından birinin ilk yıl içinde gebe kaldığını gösteriyor. İstenmeyen gebelik kapsamında olduğu için bunların bir kısmı kürtajla sonuçlanıyor.

Prezervatif uygulamasında da benzer sonuç gözleniyor ve veriler, ilk bir yıl içinde 5 kadından birinin gebe kaldığını gösteriyor.

Spiral ve doğum kontrol hapı kullanımı ise verilere göre yüzde 100’lük bir korunma sağlayabiliyor.

YANLIŞ BİLİNENLER VE DOĞRULAR

 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu, yaygın yanlış bilgilere değinerek, gebelik ve gebelikten korunma konusunda bilgi verdi.

Efsane: Doğum kontrol hapları etkili ve güvenilir değildir.

Gerçek: İçerdiği sentetik östrojen ve progestin, vücuttaki doğal hormonların yapısına çok yakın, son derece etkili, geri dönüşü olan yöntemlerdir. Doğru kullanıldığında %99,9 etkilidir.

Efsane: Doğum kontrol hapı partnerimin/eşimin göğüslerini büyütür.

Gerçek: Doğum kontrol hapı kullanımı göğüsleri bir miktar büyütebilir. Bu durum kalıcı değildir; doğum kontrol hapı kullanımı kesildiğinde göğüslerin boyutu eski haline döner.

 Efsane: Doğum kontrol hapı cinsel isteği azaltır.

Gerçek: Doğum kontrol hapı kullanırken cinsel yaşam daha güvenli hale gelir. Geri çekilme gibi doğum kontrolü açısından riskli yöntemler kullanılmadığı için ve plansız gebelik endişesinin olmamasıyla cinsel ilişkiden daha fazla zevk alınabilir.

Efsane: Doğum kontrol hapı kilo aldırır.

Gerçek: Doğum kontrol hapı kullanan kadınların kilosunda bir değişiklik olmaz. Yeni nesil doğum kontrol hapları iştah arttırmadığı gibi, vücutta su ve tuz tutulmasını da engeller.

 Efsane: Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar huysuz bir ruh haline bürünür.

Gerçek: Doğum kontrol hapı kullanımı ruh halini olumsuz etkilemez, aksine âdet öncesi gerginliği azaltır. Aslında doğum kontrol hapı kullanan kadınların  başka yönlerden de daha sağlıklı oldukları görülmüştür. Örneğin üreme çağındaki kadınların %80-90’ı adet öncesi dönemde göğüslerde şişkinlik ve çeşitli ağrılar yaşarlar. Kadınların %60’ı âdet öncesi dönemde vücutlarında şişkinlik olduğunu, %70’i göğüslerinde şişkinlik hissettiklerini bildirir. Günümüzde yeni nesil doğum kontrol haplarının âdet öncesi şikayetlerde azalma sağladığı saptanmıştır. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda âdet döneminde görülen baş ağrılarında azalma görülmüştür. Bir çalışmaya katılan kadınların %35’inde âdetle ilişkili baş ağrılarında azalma olduğu bildirilmiştir.

 Efsane: Doğum kontrol hapları partnerimin cildi ve bedeni üzerinde olumsuz etki yapar.

Gerçek: Yeni nesil doğum kontrol hapları hormonlar üzerindeki etkisiyle ciltteki yağlanmayı önleyerek sivilce oluşumunu engeller ya da var olan sivilceleri azaltır. Doğum kontrol haplarının ayrıca aşırı tüylenmeyi engelleyici, azaltıcı etkisi de vardır. Hapların kullanım süresi uzadıkça, cilt üzerindeki olumlu etkisi daha da belirgin hale gelir.

 Efsane: Doğum kontrol hapı kullanımı, ileride gebe kalma şansını azaltır, kısırlığa yol açabilir.

Gerçek: Doğum kontrol hapları gelecekte kısırlığa neden olmaz, doğum kontrol hapı kullanımını bıraktıktan hemen sonra hamile kalınabilir. Bırakıldıktan sonraki gebelik oranları 6 ay icinde %83, 1 yıl icinde %94 olarak saptanmıştır. Bu oranlar bariyer metodunda yani prezervatif ya da diyafram yöntemlerinde görülen oranlara benzerdir.

 Efsane: Doğum kontrol hapı kullanılıyorsa prezervatif kullanımına gerek yoktur.

Gerçek: Doğum kontrol hapı kullanımı gebeliğe karşı %100’e yakın oranda koruma sağlamakla birlikte, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklara karşı riskleri ortadan kaldırmaz. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanılması gereklidir.

Bu haber 2665 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem