Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

24 Nisan 2024 Çarşamba
02:59
HAVA
DURUMU

 

  
Diyette başarılı olmanın püf noktaları
Karar vermek önemli, ama kararı uygulamak ve sonlandırmak daha önemli. İşte size diyette başarılı olmanızı sağlayacak 10 temel kural; uygulayın başarın...
15.4.2013

İster mevsimsel bir dürtüyle ister çevre baskısıyla olsun fazla kilolardan kurtulmak sizi daha sağlıklı bir vücuda kavuşturacaktır. Bunu yaparken, sadece fazla kilolarınızdan değil olası sağlık sorunlarından da kurtulacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
İşin doğrusu; kimsenin dürtüsü baskısıyla değil, sağlığınız için fazla kilolarınızdan kurtulun! Bunun için önce karar verin, sonrasında da bu kararınıza uyun ve uygulayın. Yarı yolda pes etmeden.
“Bu işin püf noktası yok mu?” derseniz; evet var. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, diyette iyi sonuç almanın kurallarını anlatıyor.

1.Kural: Büyük hedefler koymayın
Diyet yaparken “Acaba kilo verebilir miyim, versem bu kilomu koruyabilir miyim?” gibi motivasyonunuzu etkileyecek sorularla kendinizi yormayın .”Ben istedikten sonra başarabilirim ” diyerek kendinizi yüreklendirin. Diyete başladığınızda kendinize “Ayda 6 kilo veririm ya da 8 kilo veririm” gibi büyük hedefler de koymayın. Bunun yerine diyete küçük hedeflerle, stres yapmadan başlayın. “Ayda1 kilo bile versem yılda 12 kilo yapar” diye düşünüp kendinizi rahatlatın.

2. Kural: Sık Sık tartılmayın
Kilonuzu takip etmek amacıyla sık sık tartılmayın. Sabah diyete başlayıp akşam sonuç beklemeniz kendinize haksızlık etmekten başka bir işe yaramaz. Sağlıklı bir diyetle ayda 4-6 kilo vermeniz ideali. Buna göre haftada 1-1,5 kilo kaybı normaldir. Fazlasını bekleyerek kendinizi hayal kırıklığına uğratmayın. Uygun tartılma sıklığı haftada 1, sabahları aç karnınadır. Gün içinde farklı saatlerde birkaç kez tartılmanız ise moralinizi bozarak motivasyonunuzu düşürecektir.

3. Kural: Yediklerinizi not alın
Yediklerini not almak kendinizi kontrol etmeniz için güzel bir yöntem. Öğün sayısı tamam mı, öğünlerde doğru besin grupları yenmiş mi? Bunları kontrol ederken, yaptığını yanlışlar varsa onları görme şansınız olacaktır. Belki de farkında olmadan ikindi ara öğününü atlıyorsunuzdur. Bu durum da sizin akşam çok acıkmanıza ve diyetinizi bozmaya sebep olacaktır. Böyle bir durumda kendinize bu ara öğünü hatırlatacak bir yöntem bularak ( not alarak, alarm kurarak vb. ) bu sorunu çözmüş olursunuz. Not almanın diğer bir avantajı ise diyetiniz yaptınız, tükettiklerinizi yazdınız, fakat bir hafta sonra hiç kilo verememişsiniz ya da çok az vermişsiniz. Bu durumda bu tüketiminizi diyetisyeninizle inceleyerek yaptığınız hatayı bulma şansınız olacaktır.

4. Kural: Verdiğiniz her kilo için kendinizi şımartın
Verdiğiniz kilolarda kendinizi ödüllendirin. Bu ödüllendirme tabi ki daha fazla yiyerek ya da diyeti bozarak olmasın. Onun yerine beğendiğiniz bir gömleği alın, saçınızın modelini değiştirin, uzun zamandır görmek istediğiniz yeni bir yer varsa oraya gidin ve bir öğününüzü orada yiyin. Farkına varacaksınız ki bu sizin motivasyonunuzu artıracak.

5. Kural: Bardağın dolu tarafını görün
Diyet yaparken verdiğiniz her kilo için sevinin. “300 gram verdim niye 500 gr veremedim” gibi bir düşünce yerine “diyet yapıyorum 300 gram verdim. Diyet yapmasaydım belki de verdiğim bu 300 gram yerine kilo alacaktım” diye düşünerek başarınızı takdir edin. Unutmayın siz bardağın dolu tarafını ne kadar görürseniz diyetiniz de o kadar uzun süreli olacak ve başarıyla sonuçlanacak.

6. Kural: İşyerinizde çekmecelerinizde abur – cubur yerine kuru meyve bulundurun
Çekmecelerinizde bulundurduğunuz çikolata, gofret veya bisküvi diyette sizi zorlayan, hafife alınmaz bir faktördür. Karnınız acıktığında aklınıza ilk gelen o paketlerden birini açıp yemektir. Kendinizi teselli yönü ise” Küçücük bisküvi, bir tane yesem bir şey olmaz” ama bir bakarsınız ki o paket açılmış ve siz bir tane bile bırakmadan yemişsiniz. Bunlar yerine çekmecenizde kuru meyve, leblebi veya galeta gibi sağlıklı ara öğün yapmanıza daha uygun yiyecekler bulundurmalısınız.

7. Kural: Diyet yapıyorum diye kendiniz dışlanmış hissetmeyin

“Yazık bana çevremdekiler sürekli bir şeyler yiyor, bense bir sürü yasakların olduğu bir diyet yapıyorum” diyerek kendinize acımayın. Unutmayın ki doğru yapan sizsiniz ve her sağlıklı kişi sağlıklı beslenme prensibini ilke edinerek, gün içerisinde dengeli beslenerek her besin grubundan ( et, süt, sebze, meyve, tahıl ) yeterli miktarda tüketmeli.

8. Kural: Diyet yapıyorum diye asosyal olmayın
“Ben diyet yapıyorum, hiçbir şey yiyemem. O yüzden dışarı çıkmamın bir anlamı da yok” gibi sözlerle kendinizi çevrenizden soyutlamayın. Diyelim ki lokantaya gittiniz. Güzel bir çorba, yanında az yağlı bir et yemeği ve salata sizin için uygun bir diyet yemeği olacaktır Veya daha fast food, ayak üstü bir şeyler yemek istiyorsunuz. Ekmek arası ızgara köfte veya ızgara tavuk, beraberinde ayranla sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu şekilde hem diyetinizi yapmış olacaksınız hem de sosyal kalacaksınız.

9. Kural: Bir şeyler yemek istediğinizde açlığınızı sorgulayın
Birçoğumuz sıkıldığında, mutsuz olduğunda, sinirlendiğinde veya mutlu olduğunda kendini aç hisseder. Böyle bir durumda açlık hissinizi tekrar sorgulayın. “Ben gerçekten aç mıyım?” sorusunu kendimize sormalı, cevabımızın doğruluğuna güvenerek o yönde hareket etmeliyiz. Eğer böyle durumlarda “kesinlikle bir şeyler yemem gerekiyor” diyorsanız da kalorisi olmayan, sizi oyalayacak, mevsime uygun çiğ sebzeler yiyebilirsiniz. Mesela yazın salatalık, domates, yeşillik bu sebzelere uygun güzel örnekler. Hatta salatalığı doğrayıp üzerine de yoğurt eklemek hem gözünüzü doyuracaktır, hem karnınızı. Böylece hem o açlık hissinden kurtulmuş olacak, hem de diyetinizi bozmamış olacaksınız.

10. Kural: Suyu eksik etmeyin:
Sağlığımız için olmazsa olmazlardan biri olan su diyetimiz için de çok önemli. Diyet yaparken gün içinde en az 1,5-2 litre su tüketilmelisiniz. Yemekten önce mi içsem daha iyi? Yemek arasında mı, yoksa yemekten sonra mı? Bu tür sorularla kafanızı karıştırmayın, suyu ne zaman isterseniz, o zaman tüketin.

Bu haber 7095 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem