Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

25 Nisan 2024 Perşembe
14:26
HAVA
DURUMU

 

  
Bir kova buzla meydan okudu (!)
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan da ALS konusunda farkındalık oluşturmak için başlatılan Ice bucket challenge etkinliğine katıldı.
22.8.2014

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir ALS hastası ve ailesi tarafından “farkındalık oluşturmak ve destek sağlamak” amacıyla başlatılan “Ice bucket challenge” etkinliği Türkiye’de de yaygınlaştı. Bu kapsamda etkinliğe Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan da katıldı.
Ice bucket challenge deyimi (bir kova buzla) meydan okuma anlamında kullanılıyor. Prof. Dr. Ersin Tan da etkinliğin anlamına uygun bir söylemle “ALS hastalarına destek olmak için tüm nörologlara meydan okuyorum” dedi. Bir kova buzu başından aşağı boşaltan Prof. Ersin Tan, etkinliği çok başarılı bulduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ersin Tan, bu tip kampanyaların gerek tedavisi olmayan gerekse kronik hastalıklara dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için önemli bir etken olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) kaslarda kuvvet kaybı, erime ve incelmeye yol açan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Henüz tedavisi bulunmayan bu hastalık için tüm nörologlar gibi Türk nörologları da gereken çabayı göstermektedir. Tıbbi çalışmalarımızın yanı sıra bu tip kampanyalara dahil olarak farkındalığın artırılmasına katkımızın olmasını diliyorum.”
Türk Nöroloji Derneği web sayfasında yapılan açıklamada, aynı konuda çekilecek videolara da dernek internet sitesinde yer verileceği belirtildi.

ICE BUCKET CHALLENGE NEDİR?

Bir kova buz olarak nitelendirilen kampanya, ya ALS için bağış yapmayı ya da buz dolu kovayı başınızdan aşağı dökmeyi gerektiriyor. Ancak genel olarak kampanyaya katılan kişiler hem bağış yapıyor hem de farkındalık için buz kovasını başından aşağıya döküyor. Kampanyanın kuralına göre katılan kişi, seçtiği üç kişiye meydan okuyor ve aynısını onlardan istiyor. Meydan okunan kişinin ise 24 saat içinde yine 3 kişiye meydan okuması gerekiyor.
Kampanyaya bugüne kadar Bill Gates, Mark Zuckerberg, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Ronaldo, Beyonce gibi dünyaca ünlü isimlerin yanısıra Türkiye’den de Arda Turan, Ali Sabancı, Burak Yılmaz, Burcu Esmersoy destek verdi. Türkiye’den ilk destek yemeksepeti.com’un CEO’su Nevzat Aydın’dan geldi. Babası Aytekin Kotil’i ALS’den kaybeden Aylin Kotil de kampanyanın destekçilerinden. ALS Türkiye’de Fenerbahçeli Sedat ve Trabzonsporlu İsmail’in hastalığı olarak bilindiğinden özellikle futbolcuların kampanyaya yoğun destek vermesi bekleniyor.

ALS NEDİR?

ALS, merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması ya da ölmesi sonucunda meydana geliyor. Tıp dünyasında henüz bu nöronların neden öldüğü bilinmediğinden hastalığın da kesin tedavisi yok. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde konuşamama, yürüyememe, yutkunamama ve nefes alamamaya kadar giden yaşamsal fonksiyonların sürdürelememesine yol açan belirtiler görülüyor. Ancak beyin fonksiyonlarında herhangi bir gerileme olmuyor. Bu nedenle hastalık “Bedeni zihne hapsederek çaresiz bırakan bir hastalık” olarak tanımlanıyor. ALS ünlü İngiliz fizikçi - bilim adamı Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor.

Bu haber 718 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem