Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

25 Nisan 2024 Perşembe
08:06
HAVA
DURUMU

 

  
Anestezi uzmanınızı seçin!
Araştırmalara göre dünya genelinde yılda 230 milyon ameliyatta anestezi uygulanıyor. Bu operasyonlar sırasında ise 7 milyon insan yaşamını kaybediyor. Uzmanlara göre risklerin en aza inebilmesi için vatandaşın anestezi uzmanını seçebilmesi gerekiyor.
22.3.2017

İSTANBUL-Ameliyat olmadan önce anestezi uzmanıyla görüşmek, mümkünse anestezi uzmanını seçebilmek ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorununun önceden önlenmesi anlamına geliyor.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD)  Yönetim Kurulu üyeleri halkın günümüzde sadece doktorunu seçebildiğini ancak anestezistini seçemediğini hatırlatarak şu uyarıda bulundu:
“Mutlaka anestezistinizle görüşün, kullandığınız doktorları, bitkisel olduğu ileri sürülen gıda takviyelerini, varolan hastalıklarınızı doktorunuzla paylaşın. Sesli olarak sorularını sorun. Aldıgˆınız bakım hizmetine odaklanın. Dogˆru sagˆlık personelinden dogˆru ilac¸ları aldıgˆınıza emin olun.  Kendinizi egˆitin; araştırın. C¸evrenizdeki gu¨vendigˆiniz kişilere sorular sorun. Hangi ilacı neden aldıgˆınızı, hangi tetkiki neden yaptırdıgˆınızı bilin. Hizmet aldıgˆınız kurumun c¸alışma standartlarını, hizmet standartlarını sorgulayın. Bu¨tu¨n tedavi kararlarına katılım go¨sterin. “
 
Araştırmalara göre dünya genelinde yılda 230 milyon ameliyatta anestezi uygulanıyor. Bu operasyonlar sırasında ise 7 milyon insan yaşamını kaybediyor.
 
DAVALARIN YARISI SOLUNUM PROBLEMLERİYLE İLGİLİ
TARD Başkanı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Bilgin, “Son 10 yıl içerisinde Fransa, Hollanda, ABD, Avustralya ve Yeni Zellanda’dan gelen sonuçlara göre anestezi kaynaklı komplikasyon ve yan etkilere bağlı ölüm riski bugün için her 100.000 vakada 1 olarak gözükmektedir.  Pasta güvenliği için kalıcı hasar verileri de fikir vericidir. Bazı önemli çalışmalarda anestezi ile ilintili kalıcı hasar bırakan komplikasyon oranı da %0,2-0,6 olarak bildirilmektedir. ABD’de 1990 sonrası malpraktis davalarının % 45’i solunum problemi ile ilgilidir ve zor entübasyon başı çekmektedir.  Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları (kısaca anestezi uzmanı diyebiliriz) hasta güvenliğini arttırma çabalarında daima başı çekmektedir. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı bu konuda klinik uygulama kılavuzlarına sahip çıkan ilk bilim dalıdır. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), dünyada ve ülkemizde çok önemli bir konu olan “Hasta Güvenliği Kültürü”nün önemine dikkat çekmek, yaygınlaştırmak ve de Anestezi ve Yoğun Bakımda Hasta Güvenliği’nin oluşturulabilmesi için toplumda farkındalık yaratmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Dolayısı ile Anestezide Hasta Güvenliği’ni sağlamakla yükümlüyüz. Günümüzde hastalar doktorlarını seçiyor ama özel hastaneler dışında anestezi uzmanlarını seçemiyorlar.”
 
TIBBİ HATALAR ÜÇE AYRILIYOR

 TARD Hasta Güvenliği Bilimsel Kurulu Başkanı, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğhan Utku ise “Hasta Güvenliği, hizmet alan tu¨m paydas¸ların zarar go¨rmelerine yol ac¸abilecek ve o¨nceden o¨ngo¨ru¨lebilen tu¨m tehlikeleri, kabul edilebilir bir du¨zeyde risk seviyesinde tutmak ic¸in alınabilecek tedbir ve iyiles¸tirme faaliyetleridir.  Tıbbi hataların ko¨k nedenlerine go¨re u¨c¸e ayrılırlar:  İşleme bagˆlı hatalar: Yanlış işlemi yapma, ihmale bagˆlı hatalar: Dogˆru işlemi yapmama, Uygulamaya bagˆlı hatalar: Dogˆru işlemi yanlış uygulamadır. “
 
YILDA 74 BİN 383 HATA BİLDİRİMİ YAPILIYOR
 
TARD Hasta Güvenliği Bilimsel Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Başkanı Prof. Dr. Hilal Ayoğlu Sağlık Bakanlığı’nın  Güvenlik Raporlama Sistemi hakkında bilgi verdi:
“2016 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı Güvenlik Raporlama Sistemi’ne toplam 74 bin 383 hata bildirimi gerçekleştirilmiştir. Dört ana başlıkta toplanan bildirimlerin %1.68’i Cerrahi Hata, % 2.03’ü Hasta Güvenliği Hatası, %3.21’i İlaç Hatası, %93.82’sini Laboratuvar Hataları oluşturmaktadır. Bu hataların sıklıkla 08.01-12.00 saatleri arasında  (%39.28) gerçekleştiği gözlenmektedir. Hasta güvenliğini etkileyen hataların başında; tıbbi kayıt ve klinik değerlendirme hataları, hastanın temel bilgilerinin yanlış kayıt edilmesi, hasta/refakatçi kaynaklı hatalar-hastanın düşmesi, tıbbi kayıt ve değerlendirme hataları-hastanın yanlış kimliklendirilmesi yer almaktadır.”
 
 
CERRAHİDE HATALAR
Klinik cerrahi işlem hazırlığı süreci (% 58.77)
Ameliyat bölgesinin, tarafının işaretlenmemesi
Makyaj, protez ve değerli eşyaların çıkarıldığının teyit edilmemesi
Ameliyathaneye transfer, hasta kabulü sırasında (% 11.67)
Hasta kimliği, ameliyat yeri ve cerrahi işlemin doğrulanmaması, Hasta transferine sağlık çalışanının eşlik etmemesi
Anestezi öncesi hazırlık ve kontroller (% 9.25)
Hasta rızasının alınmaması ve kontrol edilmemesi
Ameliyat öncesi açlık gerekliliğinin teyit edilmemesi
Ameliyat sonu kontrolleri (%5.36)
Ameliyathane cerrahi işlem hazırlığı (%5.27)
Ameliyat kesisi öncesi kontroller (%5.27)
Aameliyathaneden hastanın ayrılışı ve transferi (%2.77)
Ameliyat sürecindeki takip ve kontroller (%1.64)
 
 
İLAÇ HATALARI

Hatalı doz
Yanlış ilaç
Okunaksız el yazısı
İlaç adında kısaltma kullanımı
Elektronik ortamda yanlış ilaç seçimi
 

Bu haber 7398 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem