Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

20 Nisan 2024 Cumartesi
09:52
HAVA
DURUMU

 

  
6 milyar liralık tıbbi ilaç pazarı zorda
10 yıldır değişmeyen SUT Fiyatları tıbbi cihaz sektörünü vurdu. Üniversite hastanelerinin tıbbı cihaz sektörüne yapacağı ödemelerde vade üç yıla ulaştı. Kaliteli tıbbı cihazlar yerine Çin’de bile kabul görmeyen tıbbı cihazlar sektörde dolaşıma girdi.
14.2.2017

Sibel Güneş
Dünyanın en büyük ilk 20 tıbbi cihaz pazarın içinde yer alan tıbbı cihaz firmaları ekonomik olarak zora girdi.  6 milyar liralık bir bütçeye sahip olan tıbbı cihaz firmalarının derneği Araştırmacı Tıp Teknolojileri  Üreticileri Derneği’nin Başkanı Özgür Tomruk sorunları İstanbul'da düzenledikleri bir basın toplantısıyla dile getirdi. 2007 Sağlık Uygulama Tebliği’nin yayınlanmasından bu yana tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde artan maliyetleri karşılayacak bir düzenleme yapılmadığını vurgulayan Başkan Özgür Tomruk," kaliteli tıbbi cihaza ulaşım zorlaştığı için Çin malı ürenlerin yaygınlaştığını, hatta Çin Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay almayan ürünlerin bile piyasada satılır hale geldiğini vurguladı. Başkan Tomruk şöyle konuştu:
“Araştırma-geliştirme harcamalarına cirosunun ortalamada %9-11’lik payını ayıran uluslararası tıbbi cihaz sektörü, ilaç sektöründen sonra, Ar-Ge alanında en yüksek yatırımı yapan ikinci sektördür. 2007’de 1.32 TL olan 1 USD bugün %181 artışla 3,70 TL seviyesine ulaşmış, Euro %125 artışla 1.76 TL’den 3.96 TL’ye çıkmıştır. Aynı dönemde enflasyon artışı %114 olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda 10 yıl önce 100 TL’lik bir ödeme bugün için 40 TL’ye denk geldiğinden kurda yaşanan artışa rağmen değişikliğe gidilmeyen geri ödeme fiyatları, döviz ile hammadde sağlayarak, üretim tesisi kurarak üretim yapan, teknolojileri, cihazları yurtdışından dövizle getiren, tıbbi cihaz sektörünü çok ciddi şekilde vurmuştur. Hastanelerimize ve vatandaşımıza hizmet verebilmek için geri ödeme fiyatlarının düzenli olarak güncellenmesi şarttır.”

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN ÖDEME VADESİ ÜÇ YILI BULDU
Dernek Başkanı Özgür  Tomruk  toplantıda fiyatlarla ilgili sorunlara ek olarak ödeme vadelerinin de giderek uzadığına dikkat çekerek, “Pek çok üniversite hastanesinin ödeme vadesi 3 yılı aşmıştır. Üniversite hastanelerinin geciken ödemeleri sektörün önemli sorunlarından biridir ve buna da bir çözüm getirilmelidir. SGK, bu yıl üniversite finansmanını %10 oranında arttırmış olsa da halen ödeme vadelerinin çok uzun olması ve üniversite borçlarının yapılandırılmaması sebebiyle firmalara ödeme yapılamamaktadır. Bu nedenle küçülen ya da faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma sayısı her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

KALİTESİZ ÜRÜNLER HASTALARI TEHDİT EDİYOR
Yaşanan sorunların insan sağlığının korunması açısından büyük sakıncalar yarattığını tedavi olduğunu düşünen vatandaşların gerçek anlamda kaliteli ve yeterli ürünlerle buluşmasının engellendiğine işaret eden Başkan Tomruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tedavinin sürdürülebilmesi için hastaneler ve hekimler istemedikleri halde hasta sağlığı, güvenliği ve etiği açısından sakıncalı seçeneklere başvurmak zorunda kalmaktadır. Kalitesiz ürün kullanımı artmaktadır. Örneğin standart bir implant 15 sene hastada kalırken 2 sene içinde revizyon cerrahisi gerektiren bir implant kalitesiz bir implanttır ya da ameliyat sırasında kopan bir sütür kalitesiz bir sütürdür.  Kaliteli ürünler yerini kalitesiz ürünlere bırakmaktadır ve bunun sonucunda hasta sağlığı tehlikeye girmektedir. "

TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER TEKRAR TEKRAR KULLANILIYOR

Tek kullanımlık ürünlerİN farklı hastalarda tekrar kullanılması da ciddi sorun oluşturuyor. Başkan Tomruk şu önemli noktalara dikkat çekiyor:

"Yüksek maliyetler ve düşük ödeme fiyatları nedeniyle tek kullanımlık tıbbi cihazlar defalarca steril edilerek farklı hastalarda tekrar kullanılmaktadır.  Güvenli tedavi için gerekli ürünler ya hiç kullanılmamakta ya da daha az sayıda kullanılmaktadır. Bu durum halk sağlığını ve ülkemizdeki sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkilemektedir. Hastadan fark ödemesi talep edilmektedir. SGK ile yapılan sözleşmeler uyarınca özel hastaneler kategorilerine göre, belli tedavi alanlarında, belirlenmiş oranlarda fark talep edebiliyor.  Bu, çerçevesi kurum tarafından çizilmiş bir fark ödemesi.  Ancak gittikçe daha sık karşımıza çıkmaya başlayan bir uygulamaya göre de SGK’nın ödemesini yaptığı, hastanenin satın aldığı tıbbi cihazın kalitesinden, bilimsel olarak yeterliliğinden/deneyiminden emin olmayan sağlık meslek mensubu hastayı, operasyonunda daha kaliteli ürün kullanılmasını istiyorsa x TL fark ödeyerek kendisinin satın alması konusunda ilgili medikal firma ve distribütörlere yönlendirebiliyor."

Bu haber 8425 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem